Прочитај ми чланак

ШТА ЈЕ ДАЧИЧ ПРЕЋУТАО: Хрватском Далеководу посао на Космету тежак 30,7 милиона еура

0

Dalekovod

Хрватска фирма Далековод потписала је данас с наручитељем, окупаторском шиптарском фирмом КОСТТ – Оператор система, трансмисије и тржишта А.Д., Приштина – оператором пријеносног система на Космету, уговор за изградњу далековода 400 кВ Приштина – Тирана (дионица Приштина-албанска граница).

Уговор је потписан у Немачкој, а уговорена вриједност радова износи 30,7 милиона еура. Пројект је финансиран средствима немачке развојне банке КфW Франкфурт. Опсег уговорених радова обухвата пројектовање, испоруку комплетне опреме и изградњу 400 кВ далековода дужине 90 километара од Приштине до границе с Албанијом, а уговорни рок за извођење радова је 24 мјесеца.

Изградњу овог, за пријеносни систем на Космету изнимно значајног објекта, Далековод  је уговорио на међународном надметању по процесним правилима КфW банке. Реализација овог уговора врло је важна и Далеководу, јер ће омогућити ангажирање властитих капацитета и то у погледу пројектантских капацитета, производње 3500 т челично-решеткасте конструкције ступова, производње овјесног и спојног прибора те комплетних грађевинских и монтажних радова, уградње ступова те монтаже преко 1000 т водича и остале опреме.

Радови на пројектирању почињу одмах, затим слиједи производња опреме, а почетак грађевинских радова предвиђен је почетком лета идуће године.

(info-ks.net)