Прочитај ми чланак

Српски производи на рафовима

0

konditorski-proizvodi

У трговинским ланцима у Србији удео увозне робе достиже до 30 одсто и та структура није се битно променила у односу на период од пре неколико година, упркос чињеници да смо у међувремену за многе производе смањили царинске баријере. Истраживања показују и да се највише увозе непрехрамбени производи, попут кућних апарата, електронских уређаја, текстила, посуђа и сезонских артикала, и то из суседних држава, из земаља Европске уније и Кине.

У водећим малопродајним ланцима, иако не постоји прецизно истраживање, кажу да је на рафовима, однос заступљености у укупној понуди робе и даље око 70 према 30 одсто у корист домаће робе и да незнатно осцилира, зависно од продајног формата.

– У малопродајним објектима „Роде“ на полицама има око 70 посто производа домаћих произвођача и наш циљ је да понуду и даље континуирано прилагођавамо потребама потрошача, према продајним објектима – кажу у „Меркатору С“, у оквиру ког послује овај продајни ланац.

– Сарадња са домаћим произвођачима нам је јако важна, јер на тај начин чувамо радна места и у крајњем, куповну моћ наших потрошача.

У грчком ланцу „Супер Веро“ готово 80 одсто укупног асортимана чине домаћи производи, а преосталих 20 одсто се увози. Та структура последњих годину дана непромењена и да се најчешће пазаре као и свуда основне животне намирнице. Сличан удео је и у „Максију“, „Темпу“, „Универекспорту“, „Дису“, „Интерексу“, „Гомексу“…

Грађани најчешће пазаре производе који иначе „улазе“ у дневну потрошачку корпу. Најпродаванији артикли су из категорије меса и месних прерађевина, хлеба и пецива, затим млека и млечних производа, воћа и поврћа, воде и сокова…

У Србији је због ниског животног стандарда већ годинама цена главни оријентир.

– Дубина џепа пресудно утиче на одлуку о куповини одређеног производа – каже Петар Богосављевић, председник Покрета за заштиту потрошача. – Квалитет наших производа није споран, али лојалност купаца на дуже стазе у условима беспарице може да се обезбеди једино већом конкуренцијом и снижавањем цена.

ПРИВАТНЕ РОБНЕ МАРКЕ

Расте учешће приватних трговачких марки у понуди великих супермаркета, јер нуде знатно ниже цене. Прометници све чешће продају сопствене робне марке. Поред брашна, пиринча, кафе, као приватне робне марке, у понуди су и јогурт, павлака, сир, али и месне прерађевине, кобасице и саламе. Такви производи су и до 20 одсто јефтинији од стандардне понуде.

(Вечерње новости)