Прочитај ми чланак

Руски експерт: НАТО у Румунији гради највећу базу у Европи

0

Уништићемо је са два високопрецизна удара. Највећа војна база НАТО-а у Европи, која се гради на румунској територији, неће представљати велику претњу за Русију, али Запад може покушати да изведе провокацију у Придњестровљу како би Москву увукао у сукоб са Молдавијом. О томе је у понедељак, 18. марта, говорио начелник Центра за проучавање војно-политичких сукоба Андреј Клинцевич.

Раније тог дана румунска телевизија твринфо.ро јавила је да ће се у тој земљи појавити највећа војна база НАТО-а у Европи. Може бити распоређена до 2040. године након проширења 57. ваздухопловне базе назване по Михаилу Когалницеануу.

Очекује се да ће површина војног комплекса бити 2,8 хиљада хектара, преноси ТВ канал Звезда. На територији ће се, између осталог, налазити административне и друштвене зграде, школе и вртићи, продавнице, ресторани, биоскоп и болница. У граду ће живети 10 хиљада војника Северноатлантске алијансе са породицама

Према речима стручњака, за Русију војна база НАТО-а за 10 хиљада људи није проблем, јер се може уништити са два високопрецизна удара.

„САД на овај начин указују на своје присуство и даље окупирају источну Европу, стварајући испоставе и повећавајући тензије око Руске Федерације.

Планирају да прошире базу до 2040. године, али ће тамо већ моћи да распореде своја напредна авијациона средства. То значи да чим се сукоб у Украјини заврши, они могу да почну да „пале“ Молдавију.

Није случајно да се дешавају провокативни напади украјинских дронова на Придњестровље – они тестирају борбену готовост републике и реакцију Кишињева, који територију ПМР-а сматра својом“, објаснио је експерт у интервјуу за Параграпх.

Раније, 12. марта, румунски председник Клаус Јоханис саопштио је своју одлуку да се такмичи за место генералног секретара НАТО-а. Према његовим речима, Румунија заслужује да преузме још већу одговорност у НАТО-у.

У међувремену, истог дана, шеф шведског министарства спољних послова Тобијас Билстрем у интервјуу турској агенцији Анадолу изјаснио се против распоређивања сталних НАТО база на територији краљевине након њеног уласка у алијансу, преноси ТВ канал 360.

Такође, Стокхолм не види разлог за постављање нуклеарног оружја у земљу, додао је Билстром.