Прочитај ми чланак

„РУСИ“ БРЖИ ОД БУСА, возиће и на екскурзије

0

Благајна на Железничкој станици у Новом Саду месечно прода 73.000 возних карата, а лети дневно и до 2.000.

Фото: Танјуг

Фото: Танјуг

Око 2.000 новосадских предшколаца путовало је на излет у Чортановце у априлу и мају. Симовић каже да из вртића све чешће зову да резервишу путовање возом. Планирају и да школе анимирају за екскурзије.

“То не треба да чуди. Европљанима је железница прво превозно средство у односу на друге врсте превоза. Полако се стичу услови да тако буде и код нас после вишедеценијско неулагања”, наглашава Симовић.

“Новосађани највише користе воз у односу на житеље из других градова у Србији”, каже руководилац Сектора за превоз путника Веселин Симовић.

“Они се бар два пута годишње превозе железницом. То не треба да чуди јер је Војводина својевремено имала најгушћу мрежу пруга, не у Србији и некадашњој СФРЈ већ у Европи. На подручју града Новог Сада сва места су повезана железничким саобраћајем осим Ковиља и Сирига, који немају изграђену пругу. И по томе је Нови Сад особен јер нису сви градови тако добро повезани железничким сабраћајем”, каже он.

Својевремено је, вели Симовић, важило правило да без јаке железнице нема ни јаке привреде. По његовим речима, од Нове године до 30. јуна воз је користило 600.044 путника, што је 150.000 више него у истом периоду 2015.

“Све више се грађани опредељују за воз јер имамо нове модерне возове из Швајцарске и Русије с клима-уређајима, који се крећу 160 километара на сат, што је европски стандард. До Београда се возом стиже за сат и по, колико треба путовати и аутобусом. Приметили смо да Новосађани који раде у Београду код нас купују месечне карте па тако за сада издамо стотину месечних карата на линији Нови Сад – Београд. Карта у једном правцу стаје 388 динара, а повратна је 560 динара за брзи воз”, каже Симовић.

Он напомиње да се воз све чешће користи као превозно средство и у локалном саобраћају.

“Имамо доста путника на релацији Нови Сад – Петроварадин, где се стиже за 15 минута, што је краће него аутобусом. И пруга до Футога је искоришћена јер и Футожани иду возом, премда је станица удаљена од насеља. Житељи Бешке у просеку 20 пута годишње путују возом, па за линију Нови Сад – Чортановци – Бешка можемо рећи да је масовно у употреби”, истиче Симовић.

Руководилац Сектора за превоз путника каже да је током „Егзита” возом у наш град стигло више од 8.000 путника и да није забележена ниједна рекламација. “Железнице Србије” су током тог музичког фестивала продале 5.365 карата и оствариле приход од три милиона динара”, додаје он.