Прочитај ми чланак

Прво авион, онда паре

0

fabrika-aviona-kraljevo

(РТС)

У Фабрици лаких авиона у Краљеву нема производних трака и бучних машина. За склапање авиона потребно су само време и прецизност. Сваки део, од скупе навигационе опреме до најмањег шрафа, по неколико пута се контролише јер мора да задовољи строге стандарде за професионалну авијацију.

Да би се направио један лаки авион потребно је месец дана. Чак ни тада се летелица не испоручује купцима. Пре тога треба урадити низ тестова на земљи и у ваздуху.

У летачки картон сваке летелице уписано је барем 50 сати налета пре него што ће за команде сести купац.

На небу над Краљевом сваког дана кружи барем једна летелица из Фабрике авиона. Неретко купци долазе по своје авионе како би се упознали са карактеристикама и могућностима ваздухоплова.

fabrika-aviona-kraljevo-1

Сваки други произведени авион намењен је извозу и за познатог купца. То је уједно и признање за ову фабрику, која се за само неколико година, уздигла од мале радионице до реномираног произвођача лаких авиона.

„Што се производних капацитета тиче, можемо да произведемо педесет авиона годишње“, наводи Милорад Матић – директор Фабрике авиона у Краљеву. „Шансе за пласман на тржиште су огромне, али ни остала производња не реализује се ни 30 одсто, само због општег тешког стања у привреди Србије.“

Бројне привредне делегације из земље и иностранства долазе у Краљево. У Привредној комори сматрају да у индустрији лаких авиона лежи велика извозна шанса, и зато и уговарају пословне сусрете са страним трговинским представништвима у Београду.

„Имамо доста извозника из Србије, али немамо тако велики број извозника који могу да направе чист производ и од кога држава има највише користи“, наглашава Жељко Сертић, председник Привредне коморе Србије.

Тешкоће настају због тога што странци ретко кад плаћају авионе унапред. Немају поверења у наше мале произвођаче и зато ће пре чекати готову летелицу па тек онда платити. А недостатак обртних средстава, кажу у краљевачкој фабрици, онемогућава развој производње.