Прочитај ми чланак

Пројекат српске куће на поклон

0

Montazna-srpska kuca-04-2203-2011_620x0

Министарство грађевине дарује грађане који желе да граде традиционалне домове. Може да се бира 16 модела, а квадрат изградње ових објеката коштаће власнике око 400 евра.

ВРАЋАМО ИДЕНТИТЕТ

Изгубили смо наш идентитет у градњи – рекао је министар Велимир Илић.
– По Златибору и Голији све је набацано, има много дивљих објеката, а архитектура није примерена планинским пределима.
Биће ми драго да у Србији заблистају нове аутентичне куће, какве смо некад имали.
Да побегнемо од градње која није наша и нема душу.

Грађани који имају плац, локацијску дозволу и решене имовинско-правне односе у наредних 30 дана могу да конкуришу за бесплатне пројекте традиционалних српских кућа. Министар грађевинарства и урбанизма Србије Велимир Илић представио је у уторак 16 модела кућа, чија ће изградња, како је навео, будуће власнике коштати око 400 евра по квадрату.

Грађани ће моћи да конкуришу за бесплатне пројекте 16 типова војвођанских, моравских, шумадијских и планинских кућа, које су добиле најбоље оцене на конкурсу Министарства грађевине.

– Све објекте карактерише савремена градња и енергетска ефикасност, која предвиђа уштеде и до 60 одсто – истакао је је Илић.

– Ради се о приземним кућама четири основна типа, а документација је урађена за објекте од 50 до 60 квадратних метара, 70 до 80 и куће од 100 метара квадратних.

Израда главног пројекта, које ће грађани добијати бесплатно иначе кошта од 12 до 30 евра по квадрату, тако да ће најмања уштеда за оне који се одлуче за овај тип градње бити 600 евра.

– Моје решење није слепа копија старе куће, већ покушај да јој дам печат модерног времена и дух 21. века – објаснила је ауторка војвођанске куће, Косана Рошуљ, дипломирани инжењер архитектуре.

– Ова кућа је попут лего коцки, јер основни пројекат има 50 квадратних метара, али даља изградња може бити у фазама. Како расте породица, може да се проширује и њихов дом.

(Вечерње новости)