Прочитај ми чланак

НОВА ПЉАЧКА НАРОДА: ЕПС искључује струју Нишлијама због неисправних бројила

0

Нема тачног податка колико је домаћинстава на територији Ниша без струје, али се Удружењу потрошача све чешће за помоћ обраћају грађани који тврде да су их радници дистрибуције искључили са система јер су наводно имали неисправна бројила. Из Удружења оптужују дистрибуцију да своју законску обавезу - замену бројила, пребацују на терет грађана.

У Удружењу потрошача у Нишу стално је велика гужва.

„Има много више ојађених грађана по овом питању, али не могу сви да стану овде“, каже Радуле Тодоровић из Удружења потрошача.

Питање је – струја. Они који су овде нису неплатише, али неки без струје живе већ годину или две. Случајеви се разликују, код многих је прича да су због варничења или квара дистрибуцији пријавили да бројило није у реду.

„Проблем је била пломба разбломбирана. А ко је то одрадио то ја стварно не знам… То њихови радници. Једни дођу разбломрирају…“, прича Петкана Васић из села Лалинац.

Тако је бројило однето, а од радника дистрибуције добили су визит карту – где и које ново бројило да купе, плус опрема и различита уверења, решења и документа.

„Све је плаћено, купљено где су рекли, шта су тражили. Шта треба да се купи, све је купљено“, наглашава Анче Милосављевић.

На то су потрошили око 80.000 динара. Добили су, још почетком године, Решење о одобрењу за прикључење, али још не и струју, већ им је речено да за дуг бившег власника од 70. 000 динара сада морају да плате 330.000.

И даље без струје, на плус 30 ложе шпорет јер је то једини начин да скувају ручак, угреју воду за купање или оперу веш.

Са истом причом, за годину дана, више од 500 људи дошло је у Удружење, где објашњавају да се по Закону о метрологији баждарење бројила ради на 12 година. Ако није, проглашава се неисправним и мења – све о трошку ЕПС-а.

„Они то нису урадили и то решавају на овај начин. Наводно нађу неку оштећену пломбу, прогласе да се ради о крађи…“, објашњава поступак Јован Јовановић из Удружења потрошача Форум.

Да нису крали не могу да докажу. Законе су, многи од њих који су дуго без струје и сами добро проучили.

Међу њима је и стоматолог Иван Перлеш из Ниша.

„Тако је, али сам био принуђен да у међувремену ванредно завршим и Правни и проучим законе“, каже Перлеш и додаје да закон, на жалост“, није дефинисао њихов случај.

Тако обилазе канцеларије у Дистрибуцији, различитим инспекцијама, пишу председнику, премијеру – и даље без одговора. Да је процедура да се одговор добије сложена, уверили смо се и сами.

Директор нишке Дистрибуције Предраг Симић у телефонском разговору објаснио нам је да ово више није једно предузеће, већ сложенији систем у коме они раде, односно, бројила уклањају по нлогу ЕПС снабдеваја. Они имају свог руководиоца који данас није у Нишу.

Тако не знамо колико је тачно потрошача остало без бројила и оптужено за нелегалну потрошњу. Према подацима Удружења, стотине породица месецима се сналази без струје коју и даље плаћају.

„Ви знате да се не може живети тако. Па смо некоме на терету, пријатељима… Али то није живот“, каже Радуле Теодоровић.