Прочитај ми чланак

ГРЦИ: Срби, купите кућу у Солуну за 15.000 евра!

0

grcka-solun-srbi-stanovi-kuce-prodaja-jeftino-foto-shutterstock-
Наши грађани масовно продају имовину у Србији и купују све јефтиније апартмане, станове и куће у Солунској регији, као и на полуострву Касандра.

Грађани Србије свих социјалних слојева масовно купују станове и куће у Грчкој јер због пада цена некретнина у тој земљи и до 60 одсто на обали мора могу да купе стан или кућу старије градње по цени од 400 евра по квадрату.

Најпопуларнија места за куповину некретнина су Переа код Солуна и Ханиоти, Пефкохори и Полихроно на полуострву Касандра, за Курир указује Ана Павлица Мајоров из „Роман рил естејта“.

Популарне локације

– Највише се купују најјефтинији станови у регији Переа близу Солуна, где квадрат кошта од 400 до 600 евра. Траже се и Касандра и Ситонија, али су тамо цене више и иду од 800 до 1.000 евра по квадрату. Новоградња у Ханиотију, Пефкохорију и Полихрону кошта од 1.500 до 2.000 евра по квадрату, али су то надуване цене јер наши туристи знају за њих – каже Ана и додаје да с друге стране Касандре има предивних места која нису довољно изрекламирана, а цене станова су ниже и крећу се од 700 до 900 евра по квадрату.

– То су места Неа Скиони, Лутра, Молес Каливес, Скала Фурка, Сивири, али за њих наши људи нису чули, па им нису интересантна за куповину. Купци из Србије највише купују апартмане од 30 до 50 метара квадратних. Битно им је да стан има макар једну спаваћу собу, да је удаљен од плаже највише 500 метара и да је у згради до трећег спрата – објашњава Ана Павлица Мајоров и додаје да је 19.000 евра за апартман од 35 метара квадратних у Полихрону најнижа цена по којој су продали неки стан у тој регији, што је 550 евра по квадрату.

Скоро па џаба

Славиша Пешић, члан Кластера некретнина из Ниша, истиче да је због нижих цена некретнина у Грчкој исплативије купити стан у Солуну него у Нишу.

– У Нишу цена по квадрату кошта од 500 до 800 евра за стан у старој градњи, а на приморју, на северу Грчке, јефтиније је од тога. Чуо сам да је стан од 45 квадрата у регији Халкики нуђен на продају за 35.000 евра. Продају се и по нижој цени јер много наших купује станове у Грчкој, од Волоса преко Паралије и Солуна до Ставроса – каже Пешић и упозорава да приликом куповине наши грађани буду опрезни.

– Људи не треба да наседају на рекламе да је добро све где пише „продаје се“. Треба да нађу професионалце који ће да утврде да ли је можда некретнина изграђена без дозволе, да ли је решено имовинско питање и остало – каже Пешић.

sta mozete kupiti u grckoj
Чињенице

3 одсто катастарске вредности износи порез на пренос апсолутних права на некретнине у Грчкој старије од 2006.

23 одсто катастарске вредности износи порез на пренос апсолутних права на некретнине у Грчкој које су грађене после 2006. ако се први пут продају.

120 до 160 евра годишње износи порез на стан од 40 м2, односно три до четири евра по метру квадратном за старију градњу у Грчкој.

5 до 7 евра по м2 износи порез на имовину на новоградњу у Грчкој, зависно од локације.

Погодности

Тамошње власти у покушају прибављања страних инвестиција чак нуде посебне погодности странцима, ван територије ЕУ, а који желе да купе некретнину у Грчкој. Тако се за куповину објеката скупљих од 250.000 евра добија боравишна дозвола, како за купца, тако и за његову породицу.

Извор:  Курир.рс