Прочитај ми чланак

ГДЕ МИ ЖИВИМО? Власт спрема пљачку 200.000 грађана!

0

За понедељак, 5. јул, је заказана седница Одбора за уставна питања и законодавство Скупштине на којој је планирано да се усвоји аутентично тумачење одредаба три закона (Закон о облигационим односима, Закон о заштити потрошача и Закон о заштити корисника финансијских услуга) које ће резултирати тиме да ће се судови обавезати да одбију све тужбе грађана који су тражили повраћај свог незаконито одузетог новца од стране банака. Ова скандалозна намера која сведочи о спрези Вучићевог режима и банкарског сектора, а на штету грађана, наишао је на оштре осуде и огорчење коментатора на друштвеним мрежама.

Најављеним тумачењем, грађани би изгубили око 200.000 судских спорова у којим траже накнаду за незаконито наплаћене услуге од стране банака, а грађани који су те спорове већ добили морали би да врате новац наплаћен од банака и још да плате судске, адвокатске и остале трошкове судске парнице.

Вучићев председник Привредне коморе Србије (ПКС), Марко Чадеж, поздрављајући намеру режима да озакони пљачкање грађана, оптужио је адвокате који заступају грађане у судским споровима са банкама, да раде на штету државе и привреде.

Овом намером, којом се чак узурпира и надлежност судске гране власти, Вучићев режим у сарадњи са крупним бизнисом чији је експонент, ионако осиромашене грађане додатно пљачка у корист банкарског лобија, што је изазвало бес на друштвеним мрежама.


– Ако грађани и адвокати који их заступају нису у праву, онда не могу ни добити спорове. А ако су у праву, ваљда и треба да их добију и срамно је да ПКС тражи од скупштине да их онемогући у остваривању права тако што ће „аутентичним тумачењем“ ретроактивно мењати закон – сматра Родољуб Шабић, бивши повереник за информације од јавног значаја, реагујући на речи Марка Чадежа.

– У немоћи да утичу на судове, банке су купиле аутентично тумачење парламента, које је срамно и вређа правосуђе на најгори начин. Аууу, у каквом циркусу од државе ми живимо – написао је Зоран Пешић.


– Дакле, троје посланика СНС поднело је предлог аутентицног тумачења одредбе члана 1066. ЗОО по коме би, ако се усвоји, испало да банке имају право да наплаћују трошкове обраде кредита. Ово је класичан пример институционализоване корупције и један скандал невероватних размера – констатује Робеспиерре.


– Један сам од оних који су тужили банку. Требало је да добијем 530 евра. Планирао сам са тим новцем свашта, као да је 5300 евра. Сад ће моја држава донети закон по ком, не да нећу добити тих 530 евра, него ћу морати још банци да платим 1000 евра. ГДЕ МИ ЖИВИМО!? ГДЕ – пита се Срђан Тривић.


– Нови напредни патент – аутентично тумачење прописа као еxпресс замена за мучну процедуру измена и допуна закона, уз јавне расправе, критике, придике, дијалог, монолог… а уједно као одговор на устаљена питања: где је крај и може ли горе – каже адвокат Иван Нинић.