Прочитај ми чланак

ЕВО ПОСЛА: За Јужни ток хитно потребно 5.000 радника!

0

juzni-tok

Заваривањем првог споја цеви на гасоводу у Шајкашу, означен је свечани почетак градње “Јужног тока” у Србији.

Међутим, пред Србијом се нашао нови проблем: ко ће да постави и завари 400.000 тона цеви, у дужини око 421 километар, кроз нашу земљу?

Почетак радова најављен је за нешто мање од два месеца, а питање је да ли Србија има капацитета за тај подухват, има ли мајстора и фирми способних за тако велики и технолошки захтеван посао?

На изградњи деонице гасовода кроз Србију, према досадашњим проценама, у првој фази рада биће директно запослено пет хиљада, а посредно и свих 100.000 радника из наших грађевинских компанија. Судећи по свему томе, постоји реалан бојазан да нам “понестане” известан број радника.

Уговор Србијагаса и Русије омогућава што веће запошљавање домаће индустрије и оперативе, тако да законска регулатива не претставља никакву препреку.

Немачки амбасадор Хајнц Вилхелм поставио је питање квалификоване радне снаге у Србији и рекао да немачке компаније не могу да нађу квалификоване раднике.

Генерални директор “Србијагаса” Душан Бајатовић, на питање да ли Србија има довољно квалификованих радника за овако кратак временски период, тврди да времена има довољно.

– Реч је о жестоким условима рада. Све што се завари мора одмах да се и полаже у земљу. Расписаћемо тендер за све послове и изабрати најбоље понуђаче – каже Бајатовић.

(Телеграф)