Прочитај ми чланак

Зашто је тешко скалирати бизнис (и како да ти буде лакше)

0

У различитим фазама бизниса имаш различите технике и проблеме скалирања.

Ево пар примера…

Рецимо имаш неки coaching или консултантски бизнис, и добро ти иде. Међутим, не расте бог зна колико. Обично је разлог јер радиш само органски маркетинг, и сав ти посао зависи од “уста до уста” препорука и да ли ће неки клип да ти оде вирално. Налазиш се на покретној траци продукције забавног садржаја, и ако станеш са продукцијом и неуморним објављивањем, више ти се нико не јавља.

У преводу… “eat what you kill”. Немаш систем да људи долазе до тебе нон-стоп са мало пасивнијим (својим) радом.

Ја на пример за свој овај едукативни маркетинг бизнис… имам као златну славину.

Укључим рекламе, навала. Када имам више посла него што желим, само угасим прилив нових људи и то је то. Лаганица. На дугме. Али буквално на клик. Кликнем дугме, прелива на команду.

Тако и ти треба да направиш.

Немам Инстаграм.

Немам фејсбук. ТикТок. Не морам да се кревељим. YоуТубе ништа. СЕО ништа. Имам два канала преко којих ми људи улазе. ЛинкедИн? Шта је то шта ће ми? (шалим се знам шта је, и како се користи, али све су то лаке техникалије ако имаш систем и стратегију).

Све што имам…

И плаћени огласи на Фејсу (па се приказују и на Инстаграму). И то су при том 2 огласа. Словима… ДВА огласа за 2 различита леад магнета. Један од та два огласа… исти оглас… иде 2 године скоро. ДВЕ ГОДИНЕ исти оглас. Може ли бити пасивније??

И буквално то је ЦЕО мој маркетинг.

НУЛА друштвене мреже. Нула.

А и даље ме људи траже и хоће да раде са мном и радо плаћају и имам више посла него што ми треба. Имам 10X више потражње (и лакше продајем) него неко ко ПО ЦЕО ДАН снима за ТикТок, Реелсеви и тако даље.

Не морам да се кревељим, измишљам неке глупости, будем забаван, едитујем клипове.

А зарада на огласима?

10-20X. Скоро па боље него кокс.

Али треба ти фуннел и треба ти систем, једном се лепо постави, и после је много, много лакше и пасивније да долазиш до клијената и они до тебе.

Е сада, не ради свима иста стратегија и сваки бизнис и тржиште је у одређеној мери и уникатан и сличан. Потребно је мало штеловати.

Дакле, не кажем да не треба да објављујеш хрпу садржаја бесплатно и молиш богове алгоритма да те препознају и гурају… али је много лакше платити пажњу, него се за њу мучити нон-стоп. Посебно на Балкану где су огласи скоро па џабалеску. Много је лакше купити пажњу, па је одржавати и продубити. Обе варијанте су добре, хибридно, за максималан ефекат. То је најбоља варијанта свакако.

Оно где људи имају проблем је што не знају да изграде тај систем, и онда им бизнис није предвидив и конзистентан. Ја ако знам тачно колико ћу субсцрибера нових купити, знам скоро па у евро и који ћу промет имати на тај број људи са тренутним бројем понуда.

Оно што је даље проблем је што људи не знају да купују посете, и уплаше се… јер мисле даш евро и инстант ти се врати новац. Може бити, али не мора. Углавном није. Имаш буyинг цyцле, процесе од првог клика до прве куповине и шта радиш ту између и после тога. Ако не знаш шта да гледаш и очекујеш, како да пратиш и на које метрике да се фокусираш, лако је да помислиш да ти се не исплати.

То је процес и нешто где се лепи слој на слој и траје док не укачиш и док не проради. Ја то знам па ми није проблем да правим калкулисан ризик да бих изградио тај систем. Али то мораш да урадиш само једном док се не завергла и после… кешмашина, златна славина.

Људи се уплаше и повуку се прерано јер имају аверзију према губитку новца. У грчу су, у страху. Новац ће и изгубити ако нису сигурни шта тачно раде и која је стратегија. Али ако имаш добро постављен фуннел, прилагођен твом типу бизниса и добро осмишљен, и већ ти екстра иде органски, шансе су ОГРОМНЕ да ћеш уз плаћене огласе и мало другачију стратегију загрејавања “лед ледених” (јер није баш исти процес да их конвертујеш у клијенте као људе који ти долазе на препоруке органски)… али шансе су 99.99% да ћеш правити МАСНЕ профите (зависно од тржишта наравно).

Понављам… твоја златна славина те чека. Можда је претвориш и у певајућу фонтану кеша? Што да не? Одврнеш славину и бог да те види.

Све може да се оптимизује и радиш на бројевима и процесу.

Е сада… шта често виђам. Људи успешно изграде публику. Али онда мисле да је то довољно што их људи воле и хвале. Лајкују. Тапшу.

Онда лансирају неки курс и то прође НИ БЛИЗУ како су очеквали.

Не знају да лансирају. Не знају да процене разлику шта је лајк а шта је ТВРДИ КЕШ.

Не знају да напишу добар, дугачак цопy. Не знају да продају из више углова. Не разумеју људску психологију (у мери у којој мисле)… а то је да су људи, на жалост, дилеје (то укључује и мене и тебе). Продај им шта хоће да купе.

Нико неће да тренира 5 пута недељно и једе салату. Нико!

Сви хоће да ждеру бургере, пиззе, чипсеве, пуше, пију… и уз МАГИЧНУ ПИЛУЛУ… ТОПЕ килограме ДОК СПАВАЈУ. И ујутру се пробуде са плочицама. То је реалност сваког тржишта. Сви хоће пречицу. Али сада да не улазимо у то.

И што је најгоре… нај нај горе:

ПРОДАЈУ ЈАВНО… на мрежама. И тако уништавају репутацију (коју су муком градили).

Мреже служе примарно да ПРИВУЧЕШ и загрејеш људе. Ако кренеш кроз лични брендинг агресивно да им продајеш (као ја сада теби кроз ове маилове). Оде ти репутација. Људи не воле када им продајеш и када продајеш јавно, не можеш тек тако да исправиш грешке у корацима.

Осим тога, та публика на мрежама ти не дозвољава да их нападаш са 100 углова. Јер 100 углова продаје (а тоје оно што хоћеш да радиш), је опет 100 углова ПРОДАЈЕ. Хоћеш да ти продају врше маилови, иза очију јавности, најзагрејанијој публици (и то често ових “хибридни” маилови који раде пре-селлинг, као овај, који мало даје вредност, а мало продаје), и… највише… салес леттери.

Емаил пре-селлује и стави их у тај “миндсет” који желиш. А салес леттер прода до краја и закључи продају (уместо тебе).

Емаил ти даје могућност да ти је сваки емаил неки други продајни угао на основу различитих жеља, проблема и снова публике. Нападаш сегмент по сегмент публике док их не потрефиш у живац.

Значи… људи науче да буду популарни, да привлаче пажњу и имају брдо прегледа. Али каква је та пажња? Да ли је фокусирана? Да ли привлачиш праве људе који ће КУПИТИ то што ћеш лансирати? Или џабалебароше.

И колико је тај однос површан? А онда се чуде када се то не преточи у лову којој су се надали.

Е па… лепи мој… не иде то баш тако.

Боље 300 СПАРТАНАЦА него милијарда Персијанаца индијанаца. Квалитет изнад квантитета. Ширина, па дубина.

Идеш на масу, па дефиниција. Али без дефиниције… само си дебео. Брус Ли те поломи тако издефинисан.

А дефиницију не радиш на мрежама. Мораш да упариш причу. Да каналишеш људе кроз фуннел. Џабе ти милион и 100К прегледа, прегледи нису нужно и аутоматски продаје. Мораш да их каналишеш, филтеришеш, системски и постепено, осмишљено. Кеш, колица, фуннелица. И да знаш тачно како их привлачиш и који тип људи ти долази на основу ЦОНТЕНТ ПЛАНА. Стратегије. То ти је као ратни план. А ја га правим као Давид против Голијата. Праћком на армију и опет побеђујем.

Тако и ти треба.

Ако план није добар, млатиш у празно. Прегазиће те као мрава.

Што кажу Амери… “Хопе ис нот а стратегy.”

Лајкови нису продаје! Фоллоwери нису продаје. Пусти шта ти причају и шта те лажу те агенције за маглу који нити виде нити гледају два корака унапред. Холистички. Цео систем.

То што те људи воле и прате, не значи да ће купити шта год да им понудиш. То што им понудиш, прво треба да буде добро осмишљено, истражено, тестирано, да има смисла… а онда да је направљено, упаковано, презентовано, на један атрактиван и логичан начин који им је тешко да одбију.

И онда… најважније, хоћеш да шаљеш људе тамо систематично и масовно (на продајну страницу), да виде ту понуду, а да не “спржиш” публику коју си се намучио/ла да изградиш (посебно ако је ограничена и не можеш тек тако лако да је обновиш и замениш).

Како то да урадиш правилно? Како да лансираш производ својој мега публици, а да се не окрену против тебе? И ту треба имати стила и размишљати.

Можеш да се мучиш сам. А можеш и да радиш са мном који сам успешно лансирао стотине производа и продао већу “маглу” него што би нормалан човек поверовао. И то тако да су људи срећни.

Дакле, један проблем скалирања је што имаш публику, а не знаш да им продаш и да их каналишеш… а други је што имаш ограничену публику, и мораш на покретној траци нон-стоп да креираш садржај да би добијао/ла нову пажњу и свежу крв.

Трећа ситуација је да имаш доста продаја, и да купујеш пажњу, али да ти није довољно профитабилно.

Проблем је што је Србија и Балкан цео ограничено тржиште. И ако много трошиш, пре или касније сви већ виде шта продајеш. Еарлy адоптерси купе, и онда је питање шта даље.

То су добри проблеми, и такође, решиви уз мало креативности.

У 99% случајева локалних бизниса код нас… имаш МАСУ СКРИВЕНЕ ЛОВЕ у својој публици.

Али када још немаш дубоко познавање своје публике, “психографски”… не капираш им жеље, снове, муке… на довољно дубоком, холистичком нивоу, када немаш никакву дубљу комуникацију са њима осим кроз бројеве/финансије/аналитику. Ту остављаш паре на столу.

Огроман је број бизниса који имају купце, а НИШТА не раде са њима након куповине. Пробају маилове, то им не ради (на прву), јер не раде како треба наравно, и одустану и закључе “то не ради.”

А ко год је изградио добро свој емаил маркетинг је ДРАСТИЧНО побољшао продаје, и конверзије потенцијалних купаца, као и вредност (лифетиме валуе) по клијенту кроз дубљи однос и поновне куповине. То је 1/1.

Дакле, скалирати бизнис није нужно тешко, баријера је само оно што још не знаш да постоји као могућност и прилика у твом послу, или да не знаш да примениш на правилан начин него набадаш на бази претпоставки.

То што још не знаш, плаћаш и изгубљеним приливима и лакшем и предвиљивом доласку до клијената, а да ниси роб продукције садржаја. Све је повезано и све може да се увеже. Мало тога ради у тоталној изолацији у маркетингу. Ако поређаш све лепо у домино ефекат, да ради у синергији, да сарађује, бог да те види.

Није инстант.

Треба времена да се изгради.

Мораш мало да копаш до злата и док изградиш и ти своју златну славину.

Али када имаш мапу до блага, и копаш на правом месту, на прави начин… 100% напредујеш.

Опције су ти просте. Мучи се сам. Копај у празно. Слушај разне агенције и маркетинг експерте који ти обећавају куле и градове јер мислиш да можеш да оутсоурце-ујеш маркетинг и да ће неком другом бити важније него теби као власнику бизниса (а знаш добро да неће и вртиш се у круг).

Не можеш само да се отарасиш маркетинга као да је врућ кромпир. Мораш да научиш сам. То је најважнији део посла и без њега немаш ништа и никакву контролу раста.

Ако си спреман да скалираш свој бизнис…

Ако хоћеш да прошириш своју зону утицаја…

Ако хоћеш већу извесност и да ти неко (значи ја) помогне да скратиш пут и изградиш и ти своју златну славину…

Пиши ако имаш питања и упадај док не полетимо.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Growup Digitalni | Vođenje društvenih mreža | (@marketing_majstor)