Прочитај ми чланак

Договор са Москвом спречава гасну кризу

0

banatski-dvor-ilu

Договор око испоруке гаса са Русима ће бити постигнут већ у понедељак. Први документ, протокол који ће вратити на стабилне ноге снабдевање Србије плавим енергентом, српска и руска страна потписаће већ првог дана следеће недеље и тако ставити тачку на енергетску неизвесност у нашој земљи.

Како је „Новостима“ речено из извора у Влади Србије, држава не бежи од дуга од 224 милиона долара, због којег је Русија смањила испоруку нашој земљи током протекле недеље за 28 одсто.

– Влада не очекује да ће Руси драстично смањити испоруке гаса – каже наш извор из извршне власти. – У петак је постигнут споразум да тимови двеју држава до понедељка направе протокол који ће бити темељни документа за решавање проблема дуга од 100 милиона долара.

Да ће евентуална енергетска криза бити у потпуности избегнута, јуче је потврдио и први човек у Министарству енергетике Александар Антић, који је рекао да ће првих 100 милиона долара „Србијагас“ платити Русији до краја године. 

У ЗАЛИХАМА 450 МИЛИОНА КУБИКА

Србија у Банатском Двору има залиха за око пет милиона кубика дневно, објашњава Војислав Вулетић из Српског удружења за гас. – Руси су повукли нешто више од милион кубика дневно, али то тренутно неће пресудно утицати на наш енергетски систем – каже Вулетић. – Иако су нам обуставили испоруку скоро трећине гаса, то заправо нису велике количине за целокупно снабдевање. У складишту имамо 450 милиона кубика гаса, а одређене количине смо већ обезбедили и у Мађарској. Ипак, да не бисмо дугорочно били у проблему, морамо барем да почнемо отплату дуга. 

– Ми смо већ разговарали о дугу и током посете председника Руске Федерације, али и у данима иза нас – рекао је Антић. – Ребалансом буџета Влада је дала гаранције „Србијагасу“, који ће половину дуга платити „Гаспром експорту“ из кредита, а за остатак ћемо договорити динамику исплате.

Антић је прецизирао да смо у протеклих седам дана, уместо 4,5 милиона кубика гаса, дневно из Русије добијали 3,2 милиона кубика тог енергента.

– Наставили смо нормално снадбевање јер смо 1,2 милиона кубика по дану надоместили из домаће производње гаса, а из подземног складишта Банатски Двор узимали смо мање од два милиона кубика дневно – рекао је министар енергетике. – Поред дуга од 224 милиона долара, разлог за умањење испоруке гаса нашој земљи јесте и то што је „Гаспром експорт“ смањио доставу плавог енергента и свим осталим земљама на украјинској траси транзита.

Док се не постигне договор, тврди Антић, ниједно индустријско постројење у Србији неће радити смањеним капацитетом, а гаса ће бити довољно и за „Петрохемију“, која треба да почне више да ради од новембра.

Антић је најавио да ће већ данас написати писмо руском колеги, министру енергетике Александру Новаку, у којем ће га замолити да се нормализују испоруке гаса Србији и пре него што се постигне крајњи споразум о регулисању дугова за гас.

(Вечерње новости)