Прочитај ми чланак

Србијагас се задужио 2,5 милијарде евра! Бајатовићева плата 30.000 евра

0

Монополиста на тржишту, што значи да нема конкуренцију, државно предузеће Србијагас пријавио је за прошлу годину добит од 47 милиона евра. На први поглед, чини се, добар резултат. Али само на први поглед, јер је у истој години в.д. директора Душан Бајатовић задужио Србијагас за вртоглавих 2,5 милијарди евра.

Нови финансијски извештај Србијагаса за 2022. годину показује велике добитке. Последњег дана прошле године, ово јавно предузеће било је “у плусу” за око 47 милиона евра. То је повећање добити од око 14,6 милиона евра у року од годину дана.

Оно што баца сенку на овај податак је чињеница да Србијагас грца у дуговима.

Краткорочна задуживања, која на наплату стижу у року од годину дана, износила су чак две милијарде евра, што је повећање од милијарду за само годину дана.

Дугорочне обавезе износе око 530 милиона евра, а оне су такође повећане, за око 107 милиона.

Ко је за то крив?

Како објашњава стручњак за енергетику Милош Здравковић, постоје објективни и субјективни разлози за толику задуженост Србијагаса. Објективни разлог је лош систем наплате, а субјективни – лоше пословање, нетранспарентне јавне набавке и финансијски неисплативи пројекти.

“Објективни разлог за оволику задуженост је то што је држава ограничила цену гаса коју ово предузеће може да наплаћује својим корисницима. Цена није адекватна”, каже саговорник.

С друге стране, јавност често слуша о томе како је за све крива енергетска криза. Здравковић каже да и она има утицај на пословање Србијагаса – али тек делимично.

Ипак, он каже да места за побољшање има – боља контрола улагања и потрошње новца, као и транспарентне јавне набавке.

А заправо једини разлог што Србијагас није у дебелом минусу је чињеница да дугове овог предузећа на себе преузима држава.

Дугове Србијагаса враћаћемо сви…

Тако је и у овој години. Крајем марта, Влада Србије упутила је Предлог закона Скупштини, у којем се тражи гаранција државе за кредит Србијагаса у износу од 225 милиона евра, плус камата и остали трошкови.

То заправо значи да ће држава преузети на себе обавезе да плати дуг Србијагаса, уколико ово предузеће, на челу са Душаном Бајатовићем, не буде могло.

У образложењу Предлога закона наводи се да је Влада одлучила да да гаранцију за дуг због енергетске кризе и високих цена увозног гаса.

Ово је само последња у низу државних гаранција за дугове Србијагаса, а судећи према свему, реч је о уобичајеној пракси. У фебруару је усвојен закон којим је држава дала гаранције предузећу за укупно 105 милиона евра и 2,35 милијарди динара, и камате приде.

То значи да је држава, само у овој години, гарантовала за око милијарду и 170 милона дугова које је направио Србијагас.

…као и до сада

Још 2019. године Влада је отписала целокупан дуг Србијагаса према држави, у укупном износу од 1,2 милијарде евра.

Према истраживању Инсајдера, Србијагас је крајем 2018. тражио од Владе да се дуг тог предузећа од око 1,1 милијарде евра конвертује у власништво државе. Како је писао Инсајдер, тај дуг државног предузећа гомилао се годинама, а око 80 одсто, што је око 935 милиона евра, настало је тако што су се активирале банкарске гаранције, које је држава дала за дугорочне кредите које је код комерцијалних банака узимао Србијагас. Из тадашњег закључка Владе види се да је највећи део Србијагаса према држави настао управо због тога што је она била гарант, па када Србијагас није намиривао своје дугове, то је чинила држава.

Србијагас се задужује, директор се богати

В.д. директора Србијагаса, Душан Бајатовић, док упоредо задужује ово предузеће, сваког месеца прима око 33.880 евра. Подаци Агенције за спречавање корупције показују да Бајатовић обавља седам функција истовремено, а највећу плату прима управо у Србијагасу – 202.462 динара месечно.

Овај функционер СПС несумњиво је најплаћенији српски политичар, који је током претходних 10 година, само од плата И надокнада зарадио чак 2,9 милиона евра.