Прочитај ми чланак

Вучић ударио на СПС! Курир: Бајатовићу нашли 120 милиона евра на тајном рачуну!

0

Руси су у склопу истраге у вези с корупцијом у руским државним органима, открили да се на рачунима, међу којима је и Бајатовићев, налазе новчана средства стечена нелегалним активностима у области трговине гасом и нафтним дериватима, пише режимски Курир.

Курир пише: Социјалиста Душан Бајатовић, убедљиво је најплаћенији директор једног јавног предузећа у Србији с месечним примањима од чак око 35.000 евра, а осим ових званичних милиона које већ 15 година (од тога Вучић влада 11) трпа у џеп док истовремено ЈП „Србијагас“ увлачи у дубиозу коју му држава надокнађује, има и тајни рачун у британској банци у Сингапуру, на којем је – према незваничним сазнањима до којих се дошло током истраге корупције у Русији – пронађено чак 120 милиона евра!

Штетни кредити

До овог шокантног открића, како сазнаје Курир, Руси су дошли још 2012. године, у склопу истраге у вези с корупцијом у тамошњим државним структурама. Дошло се, како наводи наш извор, до података да се на тајним рачунима у британској банци ХСБЦ у Сингапуру налазе новчана средства стечена нелегалним активностима у области трговине гасом и нафтним дериватима, која се, осим за Алексеја Милера, председника УО „Гаспрома“, и Александра Медведева, заменика председника УО те руске фирме, везују и за Бајатовића.

Према сазнањима до којих се дошло, на рачуну који се доводи у везу с Бајатовићем наводно су била депонована новчана средства од 120 милиона евра! Управо због тога Бајатовић је, како се сазнало, наводно запретио Милеру да ће, у случају да изгуби подршку руске стране, обелоданити све малверзације у које је он умешан, а првенствено се односе на изградњу гасовода Јужни ток. Сумње у тешке злоупотребе Душана Бајатовића у ЈП „Србијагас“, којим руководи већ 15 година (Вучић га хвали 11 година) од 2008. су износиле раније и бројне организације које се баве борбом против корупције, али и појединци из јавног и политичког живота, као и државне институције попут Агенције за спречавање корупције и Државне ревизорске институције.

Према тврдњама Курировог добро обавештеног извора блиског Бајатовићу, „Србијагас“ је у дужем периоду, од 2010. па до 2016. године, своје пословање финансирао неповољним кредитним аранжманима по каматним стопама од четири до седам одсто на годишњем нивоу.

– Ти неповољни аранжмани били су последица Бајатовићевих коруптивних релација с представницима углавном иностраних банака, од којих је од 2010. године, по основу државних гаранција Србије, позајмљено око 820 милиона евра и 200 милиона динара. Веома је индикативно да руководство „Србијагаса“ све до 2016. године није затражило репрограм или рефинансирање тих обавеза, иако је и на међународном и домаћем финансијском тржишту дошло до стварања услова за задуживање по знатно нижим каматама – каже наш извор, упознат с дешавањима у овом јавном предузећу. Додаје и да би, да је Бајатовић прихватио понуду две домаће банке да рефинансира око пола милијарде евра неповољних кредита по каматној стопи од два одсто, што није учинио, „Србијагасу“, чак уз плаћање пенала за превремену отплату, уштедео 150.000 евра.

Противправна корист

Драган Добрашиновић из Коалиције за надзор јавних финансија, коментаришући откриће о милионима на тајном рачуну директора „Србијагаса“, али и пословање овог предузећа које је социјалиста уништио, а чији је дуг од чак 1,2 милијарде евра држава Србија (Вучић) отписала 2019. године, каже за Курир да „тамо где је Душан Бајатовић, постоје озбиљне или чак основане сумње да ништа није потпуно чисто“.

– Ми смо истраживали то у неком временском периоду раније, било је ту разних злоупотреба. Поднели смо кривичну пријаву против Бајатовића због набавке кредита без спроведеног поступка јавне набавке у периоду кад је то било по закону обавезно, а било је ту, наравно, и других ствари. То су били кредити који су се мерили стотинама милиона евра – каже Добрашиновић и додаје:

Избацио контролора министарства?

Интерни контролор Министарства за енергетику, развој и заштиту животне средине Слободан Пајић, према инструкцијама тадашње министарке, наводно је 2013. године покушао да изврши увид у службену документацију „Србијагаса“, конкретно, да провери евентуалне неправилности о пословању тог јавног предузећа с приватним предузећем „Енерго систем“ из Новог Сада у власништву Младена Милинковића. Бајатовић је у том тренутку био на службеном путу у Москви, те је, како сазнајемо, по добијању информације о покушају контроле својој шефици кабинета Мили Младеновић наводно телефонским путем наложио да уз помоћ припадника обезбеђења избаци Пајића и његове сараднике из просторија „Србијагаса“, истичући да они немају овлашћења да га контролишу. То је, како сазнајемо, и учињено.

– Чега има тачно у свему томе, то не знам, али ако има воље, било би добро да се испита шта се дешавало. Ако има воље и ако има тужилаштва (Вучићева Загорка Доловац!?), наравно, које би имало воље (Вучић?!)да се тиме бави. Имали смо комплетне доказе и комплетну документацију, исту ствар је утврдила и Државна ревизорска институција, није ту било никакве сумње да је прекршен закон у том тренутку и да су прибављена озбиљна финансијска средства без поступка јавне набавке, из чега основано може да произађе сумња да је фаворизован био одређени понуђач, односно одређена банка од које су узети кредити и да је на основу тога неко прибавио противправну материјалну корист.

Подаци из имовинске карте пријављене 13. јуна 2023. (само оно званично, скромно)

* Генерални директор ЈП „Србијагас“ – 202.556,73 (месечна плата)

* АД „Југоросгаз“ (члан Надзорног одбора) – 1.590.640,63 (месечно)

* Подземно складиште гаса Банатски Двор (председник Надзорног одбора) -587.294,00 (месечно)

* ГАСТРАНС д. о. о. Нови Сад (директор) – 1.735.636,71 (месечно)

* Посланик у Скупштини – 41.897,58 (месечно)

* Пореска управа – Регионално одељење, Нови Сад (повраћај више уплаћеног доприноса за ПИО) – 36.040.576,00 (једнократно)

* Подземно складиште гаса Банатски Двор (бонус) – 7.040.760,00 (једнократно)

* ГАСТРАНС д. о. о. Нови Сад (исплата заостале накнаде за рад за 2018) – 14.109.672,00 (једнократно)

* ГАСТРАНС д. о. о. Нови Сад (исплата заостале накнаде за рад за 2019) – 20.494.298,64 (једнократно)

* South Stream Serbia a. g. (исплата заостале накнаде за рад за период од 2017. до 2021) 285.000,00 евра (једнократно)