Прочитај ми чланак

Банке нуде комбиноване каматне стопе: Ова опција може да буде спас, али и замка

0

Комбинована каматна стопа - понуда је која све чешће стиже из банака. После фиксне и варијабилне камате, појавила се и ова трећа врста обрачуна. Укратко - корисницима се нуди могућност да након неколико година отплаћивања кредита у једној, пређу на другу врсту камате. Ту се уједно крије замка, пошто баш у том преласку и рата може драстично да поскупи.

Фиксна камата значи да се њен износ не мења кроз читав период отплате, без обзира на спољне факторе попут раста еуирбора. Ова камата је у старту виша од варијабилне, јер се на тај начин банка осигурава од промена на тржишту које могу да доведу до тога да од камате не остварују никакву добит или чак послују у минусу.

Иначе, откако је еурибор у порасту, банке теже одобравају ову врсту камате, а мало је оних који је уопште имају у понуди.

Приликом потписивања уговора са банком, нижа камата је варијабилна, односно променљива, али она је мач са две оштрице – у зависности од уговора прави се нови обрачун рате, најчешће на три или шест месеци, а на висину камате одражава се свака промена на финансијском тржишту.

Другим речима, када расте еурибор, расту и променљиве камате, али се и смањују уколико дође до пада еурибора.

Шта је комбинована каматна стопа?

Комбинована каматна стопа нуди банкарским клијентима могућност да прелазе са фиксне на варијабилну и обрнуто током целог рока отплате. На самом почетку, клијент ће имати фиксну каматну стопу. Када тај период прође, он може да задржи фиксну или да пређе на варијабилну, без плаћања накнаде.

Иначе, промена може да се ради, зависно од понуде банке, на две, три или пет година.

Колике су камате?

Проверили смо шта нуде банке које имају комбиновану каматну стопу, и видели да је, уколико клијент одабере фиксну, њен износ је између седам и осам одсто.

С друге стране, варијабилна каматна стопа износиће између три и четири одсто плус висина еурибора, који тренутно износи 3,053 за тромесечни и 3,335 одсто за шестомесечни.

Ако клијент, примера ради, подигне кредит од 30.000 евра, са периодом отплате од 360 месеци, односно 30 година, са фискном каматом од 7,2 одсто, првих неколико година рата ће бити око 190 евра месечно.

Након тога, варијабилна стопа зависиће од висине еурибора.

Тренутно је немогуће предвидети колико би у том случају износила рата, с обзиром на то да је услов приликом узимања овог кредита да прва камата буде фиксна, а вредност еурибора се мења на свакодневном нивоу, те нико не може да зна колико ће он да износи за неколико месеци или чак година.

Међутим, према подацима банака, на исти износ кредита, за пет година ће рата износити такође око 180 евра, плус вредност еурибора – која може да буде позитивна као сада или чак негативна, како је била до пре годину дана.