Прочитај ми чланак

НБС привремено ограничила камате на стамбене кредите

0

Народна банка Србије донела је одлуку да се дужницима привремено ограничи номинална каматна стопа за период од наредних 15 месеци.

На данашњој ванредној седници Извршног одбора НБС је донела Одлуку о привременим мерама за банке које се односе на стамбене кредите физичким лицима, којом је ограничила каматну стопу за дужнике који су корисници првог стамбеног кредита са променљивом каматном стопом, а чији уговорени износ не прелази 200.000 евра.

Овим дужницима је привремено ограничена номинална каматна стопа за период од наредних 15 месеци, а почевши од октобарске рате. Банка неће имати право да од дужника потражује разлику у камати услед примене одлуке.

Код стамбених кредита који су одобрени закључно са 30. јулом 2022. године – номинална каматна стопа не може бити виша од 4,08 одсто (просечна пондерисана каматна стопа на стање стамбених кредита одобрених у Републици Србији коју је објавила Народна банка Србије са стањем на дан 31. јула 2022. године увећану за 30 одсто).

Ово значи да ће тим дужницима бити умањена рата кредита од 10 одсто до више од 25 одсто.

У наставку је репрезентативни пример кредита одобреног 1. децембра 2021. године у износу од 100.000 евра са номиналном каматном стопом од 6М ЕУРИБОР+3 одсто, на период отплате од 25 година и ефекти примене ограничења номиналне каматне стопе на ниво од 4,08 одсто.

Код стамбених кредита који су одобрени од 31. јула 2022. године до ступања на снагу Одлуке, а чија је иницијална каматна стопа већа од 4,08 одсто, корисници ће закључно са децембром 2024. године плаћати умањену рату кредита са каматом из првобитног плана отплате. Наведено значи да су и ови дужници заштићени од даљег раста рате кредита, иако су околности у којима су се ови грађани задужили већ јасно указивале на могући даљи раст еурибора.

Посебно наглашавамо да је каматна стопа ограничена само у смислу њеног даљег раста док ће банке у случају да дође до снижавања променљивих каматних стопа бити у обавези да изврше усклађивање износа рате у складу са закљученим уговором о стамбеном кредиту.

Како је наведено на сајту НБС, за стамбене кредите који се одобравају након ступања на снагу Одлуке у периоду њене примене прописана су следећа ограничења:

– код стамбених кредита са променљивом каматном стопом, банка је дужна да фиксни део номиналне каматне стопе (маржа банке) утврди у проценту који није виши од 1,1% до 31. децембра 2024. године, а након тог периода у проценту који буде утврђен уговором о том кредиту;

– код стамбених кредита са фиксном каматном стопом банка може одобравати стамбени кредит уз номиналну каматну стопу до 5,03%.

Додатно, Народна банка Србије је овом одлуком омогућила да сви корисници стамбених кредита, укључујући и кориснике са фиксном каматном стопом, могу превремено да отплате кредит без обавезе да плаћају накнаду за превремену отплату, која код кредита закључених након 5. децембра 2011. године износи до један одсто, а код кредита који су закључени пре тог датума је често уговарана и у већем проценту.