Прочитај ми чланак

Астрономска цена метроа: Линија по линија – ШЕСТ МИЛИЈАРДИ евра

0

Уговор о изради пројектно-техничке документације за пројекат изградње метроа у Београду потписали су представници градске управе, јавно-комуналног предузећа "Београдски метро" и француске компаније "Ежис". Посао нарастао на суму од шест милијарди евра, а почеће за годину и по!

Потписивању уговора присуствовали су министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, заменик градоначелника Београда Горан Весић и амбасадор Француске Жан-Луј Фалкони.

– Потписивањем комерцијалног уговора за израду студије изводљивости за изградњу београдског метроа реализујемо донацију Владе Француске и започињемо реализацију највеће инфраструктурне инвестиције у овом делу Европе, вредне шест милијарди евра – рекла је Михајловић, саопштио је њен кабинет.

Најавила је да ће студија изводљивости бити готова за годину и по, када ће започети изградња метроа дугог 60 километара, са 60 станица.

https://www.instagram.com/p/CC5hJUnJeFA/?utm_source=ig_web_copy_link

А цена? Права ситница, 26. октобра 2016. тадашњи градоначелник Синиша Мали изјавио је да ће изградња три линије метроа почети 2018. године и да је планирана инвестиција вредности од 800 милиона до једне милијарде евра.

Већ за два месеца цена је порасла на две милијарде евра – и то само прва линија метроа од Макишког поља до Миријева! А данас министарка повећала цену

– Београдски метро један је од најзахтевнијих пројеката којем приступамо и не би био могућ да нема добрих односа Србије и Француске, захваљујући председницима Александру Вучићу и Емануелу Макрону. Овај пројекат захтева најбоље компаније и стабилну владу која ће га реализовати. У питању је инвестиција значајна за даљи развој наше земље, јер криза ће проћи, а економија и инвестиције морају да иду напред – рекла је министарка.

Весић је казао да се на изградњу београдског метроа чека пола века, и да ће крајем следеће године започети изградња захваљујући сарадњи градске управе са Владом Србије.

– Говоримо о пројекту од националног значаја, чија реализација не би била могућа без подршке председника и Владе. Нема руководеће гарнитуре која није обећавала метро, али ова власт ће помоћи у реализацији пројекта – каже он.