Прочитај ми чланак

Ко је издајник? Ти или ја? Ћута се код Генералштаба обрачунао са Весићем… ВИДЕО

0

Покрет Еколошки устанак покренуо је данас петицију "Стоп поклањању Генералштаба офшор компанијама", којом тражи да се та зграда, оштећена у НАТО бомбардовању 1999. године, претвори у меморијални комплекс, односно Музеј жртава НАТО агресије.

Лидер тог покрета Александар Јовановић Ћута, рекао је новинарима испред здања некадашњег Генералштаба, где су поставили штанд на коме се може потписати петиција, да ће текст те петиције послати амбасадорима свих земаља које су учествовале у НАТО бомбардовању.

„Почев од амбасадора САД Кристофера Хила, па све до француске амбасаде. Свих оних који су рушили Србију 1999. године. Позивам их да се прикључе, да потпишу ову петицију и да подрже овај предлог да на овом месту буде једино што може да буде – а то је меморијални центар жртава НАТО агресије“, казао је Јовановић.

Он је позвао грађане да потпишу петицију како би се спречило „да се на месту злочина догоди још један злочин“, додајући да би о томе морала да се води стручна јавна расправа, о чему ће одлучивати архитекте и урбанисти који ће дати решење.

Јовановић је од министра грађевинарства Горана Весића, кога је Влада Србије овластила за потписивање меморандума о ревитализацији тог простора, затражио да јавности на увид достави шта је све потписано.

„На овом простору Горане Весићу, гинули су људи… Чију земљу поклањаш Горане Весићу, ти који си прошао све структуре власти? За ово ћеш морати да одговараш“, казао је он, додајући да би Весић требало да се запита шта ће се догодити када у Србији на снагу ступе закони.

Према његовим речима, тај простор би страним фирмама у почетку био дат на закуп офшор компанијама из америке, након чега би се, како тврди, ту градили „стамбено-пословни објекти“, односно „Београд на води 2“.

Посланица Еколошког устанка Данијела Несторовић одбацила је Весићеве наводе да није потписао ништа, наводећи да Весић на тај начин обмањује јавност, јер јер у документу који је објавио тај покрет „јасно стоји да је Весић у име Владе Србије потписао меморандум о разумевању са америчком компанијом ‘Кушнер'“.

Несторовић је навела да ће захтевом за приступ информацијама од јавног значаја затражити да јој се достави тај меморандум, како би се видело на шта се обавезала Влада Србије, као и инвестициони уговор, уколико већ постоји.

„Меморандум о разумевању је први корак ка каснијем закључењу ивестиционог уговора. Меморандум је потписан, апсолутна је неистина ово што тврди Горан Весић, да ништа није потписано. Они су партнере већ нашли, они су именом и презименом именовани у овом предлогу закључка и очекујем да су вероватно већ нашли и партнере за инвестициони споразум. Можда већ постоји и предлог тога, ми то за сада не знамо“, рекла је Несторовић.

Додала је да већ постоји пројекат који су израдиле младе архитекте 2022. године, којим се предвиђа рестаурација и опстанак културног добра на том простору, због чега је од Архитектонског факултета затражила да тај пројекат поново достави Влади Србије.

Несторовић је оценила да би о том случају требало да се изјасни и Завод за заштиту споменика културе и каже да ли је Влада Србије затражила скидање заштите са тог комплекса зграда, под којом се налазе од 2005. године

Према њеним речима, суштина тог меморандума је да се комплекс Генералштаба, који је под заштитом државе, поклони привредном друштву које би било регистровано у Србији, а које ће оформити офшор компанија.

„Та фирма, када буде регистровала привредно друштво на територији Србије, добиће у закуп на 99 година ову локацију, са могућношћу претварања права коришћења у право својине. То се правно може тумачити као нека врста поклона“, навела је Несторовић истичући да је „апсурд“ поклањати културно добро офшор компанијама.