Прочитај ми чланак

„МИ“ о Генералштабу: Још једна увреда Србије и српског народа, понижење и издаја!

0

Поводом навода да би зграда Генералштаба могла да буде предмет промене власништва и пренамене, поткрепљених нетранспарентним поступањем државних институција и најавом пројекта од стране некадашњег специјалног изасланика САД за дијалог Београда и Приштине, Ричарда Гренела, МИ – глас из народа саопштава:

Меморандум из 2022. године није правно обавезујућ. Како меморандум није обавеза коју је Србија преузела, то реализација истог не може представљати »текуће послове« које влада у техничком мандату може вршити. Према томе влада у техничком мандату не може, осим противзаконито како је урадила, да доноси закључак којим спроводи реализацију правно необавезујућег меморандума.

Модел преношења огромних вредности на странце је и у овом случају исти као и код Београда на води где је страни партнер са безначајним улагањима одређен као двотрећински власник у заједничком пословном субјекту. Тако да се наше богатство прелива њему. Овде се хоће исто.

Такође, зграда Генералштаба је и зграда Министарства одбране. Намеће се закључак да САД и НАТО не желе више да гледају своју срамоту и настоје да се убаце управо ту у само срце града, у центар државних институција. Таквим чињењем се угрожава национална безбедност – амерички комплекс зграда у центру владиних институција значио би да је Србија и формално окупирана држава.

Ово је још једна увреда Србије и српског народа и до сада ретко виђено понижење. И са којим правом и у име кога политичка Србија упорно вређа српски народ и поклања оно што су генерације створиле, и то онима који руше Србију. Зграда Генералштаба је симбол отпора, упркос бомбардовању преживела је, а сада када се није успело бомбама кренуло се путем издаје и корупције политичке елите. Једном се са тим мора престати. Није случајно да се овакви потези повлаче на 25. годишњицу агресије на СРЈ и бомбардовања Београда. Намера је да нас понизе и да нам сломе слободарски дух. Али неће успети ни сада, као што нису успели ни раније.

Оштро се противимо непримереном третману заштићених споменика културе, закулисним поступањима државних и градских институција и утицајних појединаца којим се отимају једно по једно – споменици културе, споменици борбе за слободу, јавна добра. Не пристајемо да се наши споменици културе руше и продају било коме. И нарочито не пристајемо на понижење да их из нашег ткива и историје бришу они против чијих су дела настали, као симболи националног достојанства и борбе. И тада, а борба траје и данас. Уколико би се реализовало, ово би било још једно дело у низу којим се ради у прилог пресецању вертикале нашег идентитета, и наметању нових вредности. МИ – глас из народа на то не пристаје“, наводи се у саопштењу.

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у техничком мандату Горан Весић потврдио је ове недеље да је од Владе Србије добио овлашћења за потписивање меморандума да се локација бомбардованог Генералштаба де факто поклања америчким офшор фирмама (које припадају Трамповом зету Џераду Кушнеру, а Џерад је то потврдио на Твитеру).