Прочитај ми чланак

Нобеловац Кругман саветује Србију

0

Србија треба да користи европско искуство за подстицај домаће привреде, поручио нобеловац Пол Кругман уочи посете Београду. Кругман ће сутра одржати предавање и представити своје виђење метода за превазилажење светске економске кризе.

Добитник Нобелове награде за економију Пол Кругман одржаће сутра у у Београду предавање којим ће представити своје виђење метода за превазилажење светске економске кризе, најавили су организатори.

 Предавању ће присуствовати високи државни функционери Србије, представници дипломатског кора, економски стручњаци и угледни привредници који ће имати прилику да продискутују о потенцијалним моделима превазилажења економске кризе, као и о специфичностима економске ситуације у нашој земљи.

У ексклузивном интервјуу Танјугу уочи своје посете Србији, Кругман је указао да Србија треба да користи европско искуство у подстицању своје привреде, по угледу на мере Европске централне банке.

„Србија треба да буде део европског решења, а не да трага за индивидуалним мерама стимулисања економије. Баш као што бих рекао да појединачна држава у оквиру САД не може да спроводи ‘кензијанску’ политику, исто може да се примени и на малу државу у Европи“, тврди славни економиста.

Кругман сматра да би мале земље са ограниченом привредном снагом, каква је Србија, могле да покушају да ублаже последице кризе по грађане спровођењем одговорне економске политике.

Амерички аналитичари Кругмана сматрају за присталицу неокензијанске економске теорије, према којој се кризно раздобље у некој привреди најлакше превазилази путем стимулисања државне потрошње.

На питање Танјуга да оцени како ће се даље одвијати ситуација у глобалној економији, Кругман је упозорио да и даље прети ризик од заоштравање кризе у Европи.

 

Стимулансима, а не штедњом ка изласку из кризе
„Потези Европске централне банке купили су нешто времена, али су основни проблеми и даљи веома озбиљни и потребна је много већа подршка за презадужене земље од оне коју смо до сада видели“, рекао је Кругман и додао да Европи и даље прете значајни ризици, који се, како се нада, неће манифестовати.

Према његовом мишљењу, лекција за будућност из текућег кризног периода је да треба имати више финансијских прописа да би се уопште избегао овакав облик кризе, али је, исто тако, потребна снажна подршка економијама погођеним кризом.

„Велика грешка на обе стране Атлантика била је одустати од неких монетарних и фискалних стимуланса, иако људи не воле да настављају са стимулацијама ако оне не показују резултате“, сматра Кругман.

Познати економиста наводи да је требало наставити са стимулацијама на знатно дужи период, а уместо тога, оне су се, каже, претвориле у штедњу, што се 2010. показало као катастрофа и пролонгирало проблеме.

„Потребно је да поново научимо лекције из Велике депресије, а док сте у депресији ваш приоритет треба да буде излазак из ње и, мада фискална одговорност не треба да буде занемарена, она мора да буде од секундарног значаја“, истакао је угледни економиста.

Кругман је био жестоки кртичар економске политике бившег америчког председника Џорџа Буша (млађег), а током председничких избора 2008. негативно се изражавао и о економском програму Барака Обаме.

У Србију долази на позив Националног савета за привредни препород, Српског привредног клуба „Привредник“, компанија „Делта Холдинг“, „Интеркомерц“, ПСП Фарман, „Беохемија“ и „МК група“.

Професор Кругман је један од водећих економиста данашњице, добитник Нобелове награде за економске науке 2008. године, професор Универзитета Принстон и колумниста листа „Њујорк тајмс“.

Предавање у Београду је прво у низу које ће Кругман држати у региону, а следе његове посете Загребу и Љубљани.

 

(РТС)