Прочитај ми чланак

Пет питања за тржишта после кључног састанка Европске централне банке

0

Колико још повећања каматних стопа очекује Европу, главно је питање уочи састанка ЕЦБ

Још једно повећање каматне стопе Европске централне банке (ЕЦБ) за четвртину процентног поена у четвртак делује загарантовано, али кључно питање за тржишта је колико ће их још уследити?

Инфлација у еврозони пала је брже него што се очекивало у мају, а економија блока је у рецесији, што је подстакло наде да ће се најбржи циклус повећања каматних стопа у последњих четврт века ускоро окончати.

„Све коначно иде у добром правцу за ЕЦБ“, рекао је Фредерик Дукросет, шеф макроекономских истраживања компаније „Пиктет велт менаџмент“.

Уочи састанка ЕЦБ који предстоји у четвртак, Ројтерс је побројао пет кључних питања за тржишта.

Мало повећање каматне стопе?

Изгледа да ће се ЕЦБ сасвим сигурно држати мањег повећања каматних стопа након што је одустала од агресивних потеза у мају.

Светска банка упозорава: Следи драматично успоравање глобалне економије

Тржишта сада помно прате коментаре шефице ЕЦБ-а Кристин Лагард како би предвидели даље планове централне банке. Очекује се да ће Лагард инсистирати на повећању каматних стопа до нивоа који су довољни да обуздају инфлацију, али ће исто тако покушавати да држи отвореним опције ЕЦБ-а.

„Главно питање за ЕЦБ је да тржишта не буду гурнута у ћошак на начин на који је ФЕД (Америчке федералне резерве) био“, рекао је Ројтерсу Мајк Кели из „Пајнбриџ инвестментса“.

ЕЦБ је задовољна успоравањем инфлације?

Тржишта је обрадовала информација да је инфлација еврозоне у мају пала више него што се очекивало. ЕЦБ је пак обрадовало успоравање базне инфлације, која искључује променљиве цене енергената и хране. Ипак, са 5,3 одсто, инфлација је и даље изузетно висока.

„ЕЦБ је поновила да гледа на базну инфлацију и да ли она почиње да показује опадајући тренд. Са те тачке гледишта, последњи подаци су били веома охрабрујући. ЕЦБ ће реаговати на те бројке објашњењем да њихова монетарна политика функционише, њихове поруке функционишу и да морају да остану на том курсу“, рекао је стратег ХСБЦ-а Крис Атфилд. 

Хоће ли ЕЦБ ускоро паузирати са подизањем каматних стопа?

Тржишта се надају да ће бити тако након још једног повећања каматних стопа од 25 базних поена до септембра. То повећање ће највероватније доћи у јулу, с обзиром да се неколико креатора политике већ сада унапред определило за тај потез.

Инфлација, иако и даље висока, успорава. Потражња за кредитима опада, а стандарди кредитирања се пооштравају историјским темпом.

Флавио Карпензано, инвестициони директор у „Капитол групу“ рекао је да би слабљење економије у Европи ограничило простор за даље подизање стопа.

Шта ће показати нове пројекције ЕЦБ?

Немачка је у првом кварталу увукла блок у рецесију за коју су се многи надали да ће је избећи, а изгледи за извлачење из исте слабе, тако да би прогнозе раста могле да се ревидирају (наниже).

Објављени подаци: Немачка ипак у рецесији

Кључно питање је да ли ће ЕЦБ смањити своју прогнозу инфлације од 2,1 одсто за 2025. годину, стављајући је на циљ од два одсто, пише Ројтерс.

У нормалним временима, пре него што се више фокусирала на текућу инфлацију, таква ревизија би омогућила ЕЦБ да паузира подизање каматних стопа.

„Ако то изађе на 2 одсто, мислим да ће тржишта то третирати као ризик да је ЕЦБ тада извршила своје последње повећање (у четвртак)“, рекао је главни аналитичар Данске банке Пит Кристијансен.

Да ли ће ЕЦБ моћи да настави са подизањем каматних стопа ако ФЕД престане?

Тржишта очекују да ће Федералне резерве задржати стопе непромењене у јуну пре него што се одлуче на коначно повећање стопе у јулу.

Пауза ФЕД-а би нормално била главобоља за ЕЦБ, али то је у овом циклусу мањи проблем, јер је ЕЦБ почела са подизањем каматних стопа касније.

Друго питање је смањење цена које трговци одређују у наредној години, што је довело до реакције оних који одређују каматне стопе. Али ако ФЕД снизи стопе због рецесије, ЕЦБ ће можда морати да преиспита своје одлуке.