Прочитај ми чланак

Највећи произвођач ГМО хране у новом походу на Србију!

0

Компанија МОНСАНТО тражи особу која би, кроз контакт са кључним људима у Србији, олакшала добијање дозволе за ГМО производе.
На сајту infostud.com појавио се оглас, намењен агрономима са искуством рада у продаји пољопривредних производа, који је, за територију града Сомбора, расписала компанија МОНСАНТО, позната по производњи и наметању штетног ГМО семена, као и хербицида, попут Roundup-а, који, уништавајући корове и друге штеточине, уништавају и земљиште за свако друго семе осим њиховог.

До овог огласа, главни диструбутер семена компаније МОНСАНТО била је МК група тајкуна Миодрага Костића, која је српским сељацима дистрибуирала хибридни кукуруз марке Декалб, за који истичу да није генетски модификован. Ипак…

Све врсте Декалб семена, сем две, регистроване су после доласка на власт Бориса Тадића, који је, као што је познато, био склон ГМО технологијама, што је и истакао у једном својих предизборних наступа.

Такође, после најновијих избора, власт у Сомбору чине ДС, СПС, СДПС, ДСС, ЛСВ и СВМ (додуше, доћи ће до промене, усклађивања са републичким моделом). У свету, компанија Декалб је позната као један од главних произвођача генетски модификованог кукуруза, који нарочито постао тражен после најновијих суша у свету.

Како онда тумачити најновији оглас компаније Монсанто?
У самом огласу, између осталог, тражи да запослени у догледној будућности „оствари и развије контакте са кључним људима са стране (академици, званичници, представници регулаторних тела) да би им пренео знање и олакшао да прихвате или дозволе МОНСАНТО производе и технологије“!

Сасвим је јасно да МОНСАНТО, оснажен природним непогодама, притисцима САД-а, вероватно и митом, креће у освајачки поход на српске њиве. За те потребе, објавио је оглас у коме тражи човека који је способан да убеди наше академике, званичнике, регулаторна тела, да треба да дозволе МОНСАНТО производе.

Да треба апсолутно бити на опрезу, потврђује и чињеница да је тренутни министар пољопридвреде, Горан Кнежевић, бивши кадар Демократске странке, за чијег мандата је МОНСАНТО учинио највећи пробој на српско тржиште. Премијер Дачић и он су најавили борбу против последица суше, и за очекивати је да МОНСАНТО ово искористи као прилику да се утврди у Србији.

Подсећамо, у јануару 2011. Божидар Ђелић, тада потпредседник владе за европске интеграције, је, после састанка са европским комесаром за пољопривреду, Дачијаном Ћолошом, изјавио „да ћемо имати измене и допуне закона који ће боље регулисати генетски модификоване организме“.

Претходна влада је чинила све могуће уступке Бриселу и вршила прилагођавање прописа. Да ли ће и ова наставити са сличном праксом?

Редакција сајта Двери