Прочитај ми чланак

Учитељица која је позивала децу на молебан добила отказ

0

Бар -- Учитељица барске Основне школе "Југославија" Рада Вишњић, која је позивала ученике на молебан у Храм Светог Јована Владимира, добила је отказ.

То је саопштила директорка те школе Биљана Вукмановић.

Foto privatna arhiva

Вукмановић је навела да је након сазнања о том догађају, сходно одредбама Закона о раду и законским овлашћењима, покренула поступак утврђивања одговорности.

“Поступак је спроведен у складу са Законом, о чему свједочи записник Инспекције рада о извршеном инспекцијском прегледу од 11. новембра, чији је субјекат надзора била ОШ „Југославија“, одговорно лице директор установе, а на основу иницијативе за ванредни надзор упућене од стране Вишњић”, казала је Вукмановић.

Како је навела, током поступка за утврђивање одговорности, сходно законској процедури, страна у поступку се усмено изјаснила, а у даљем поступању утврђене су чињенице које недвосмислено потврђују да је Вишњић починила тежу повреду радне обавезе.

Вукмановић је рекла да је на изрицање мере престанка радног односа утицало и претходно понашање Вишњић и раније изречена мера.

„У обавези сам да поштујем законске одредбе када су у питању рад школе и права ученика, јер је сходно Општем закону о образовању и васпитању прописано да у јавној установи и установи којој је додијељена концесија за извођење јавноважећег образовног програма, образовање и васпитање свјетовног карактера”, додала је Вукмановић.

Како је навела, није дозвољено религијско деловање, осим у установама које су лиценциране као средње верске школе.

Вукмановић је подсјетила да Закон прописује да „образовање и васпитање има за циљ да задовољи потребе, интересовања, жеље и амбиције појединца за целоживотним учењем“, а никако да се дјеци противзаконским деловањем намећу било каква лична уверења, па ни религијска.

Према речима Вукмановић, постојећи закони и Статут школе јасно прописују шта су надлежности одељенског старешине, тако да све недвосмислено упућује на то да је у поменутом случају Вишњић прекршила бројне законске одредбе.

“У протеклом периоду од стране Вишњић у појединим медијима, па чак и на једној ТВ станици пласиране су бројне неистините информације, неутемељене изјаве и измишљене појединости у циљу обмањивања јавности и нарушавања мог личног угледа и кредибилитета”, навела је Вукмановић.

Како је казала, Вишњић је у етар, путем таквих медија, пустила бројне изјаве која су супротне чињеничном стању и далеко од праве истине, а о чему постоје валидни докази.

“Деца су наша светла тачка и увијек разлог да идемо даље. Зато сви ми, који радимо у просвети, осим што их образујемо, имамо још једну, много важнију улогу – да их заштитимо од сваке злоупотребе”, поручила је Вукмановић.

Она је казала да у ОШ „Југославија“ ради изузетно вредан колектив, тим професионалаца посвећених свом позиву који предано обављају мисију просветног радника.

„Нећу дозволити да име школе у јавности буде препознато по појединцу за кога се вежу немила дешавања већ ћу, као и до сад, настојати да у први план у сваком тренутку доспију сви они напори, резултати, идеје и квалитет који су у нашој школи препознати, а иза којих стоји велики труд”, истакла је Вукмановић.

Она је казала да су, на функцији коју обавља, њена мисија и задатак побољшање услова за рад у школи, унапређење наставе, подршка наставницима и заштита деце од било каквог вида злоупотребе.

“Ниједан појединац противзаконитим дјеловањем не може да уруши оно што се у процесу васпитања и образовања у једној васпитно-образовној установи гради дугогодишњим преданим радом и професионалним односом, а посебно не да себи да за право да уруши основна права дјетета”, закључила је Вукмановић.