Прочитај ми чланак

ОДБОРНИЦИ УСВОЈИЛИ: Почиње насељавање миграната у општини Велико Градиште

0

Почетком прошле године, упозоравали смо јавност да држава Србија планира да на територији општине Великог Градишта насели најмање 800 миграната, и тачно годину дана касније, оно што смо наговештавали, десило се на данашњој 8. седници Скупштине општине Велико Градиште.

Наиме, на 8. седници Скупштине општине Велико Градиште која је одржана 19. јула 2021. године у сали Културног центра “Властимир Павловић Царевац“, СНС одборници владајуће коалиције су, након противљења одборника опозиције групе грађана “Глас народа” и СПО-а, једногласно усвојили одлуку о усвајању Локалног акционог плана за унапређење положаја избеглица, интерно расељених лица, повратника по основу Споразума о реадмисији, тражилаца азила и миграната у потреби без утврђеног статуса на територији општине Велико Градиште у периоду 2021. – 2025. године.

Подсетимо, почетком прошле године, упозоравали смо јавност да држава Србија планира да на територији општине Великог Градишта насели најмање 800 миграната из Сирије и других земаља са Блиског истока. 400 мигранта је требало да буде смештено у касарни у самом центру Градишта, која је требала да буде преуређена и адаптирана за њихов пријем, док је остатак требао да буде распоређен по напуштеним домаћинствима по селима.

Убрзо након тога на сајту општине Велико Градиште, председник општине, Драган Милић, негирао је наше тврдње, и навео је да су наши наводи неистина, као и да руководство општине Велико Градиште нико није контактирао у вези доласка, односно смештаја миграната на територију општине Велико Градиште, али, навео је и да уколико органи општине Велико Градиште буду имали било каквих додатних информација у вези смештаја миграната на територију општине, да ће о томе благовремено обавестити јавност.

Међутим, да ли је Милић, сем својих лојалних напредњачких одборника, обавестио грађане, као што је пре годину дана и обећао, да ће на данашњој седници усвојити одлуку о прихвату миграната на територији општине? Није!

С друге стране, одмах након нашег алармирања јавности прошле године, владајућа коалиција је започела општу хајку против наше редакције, наших дописника и наших сарадника. Под плаштом узнемиравања јавности хапсили су нас, приводили, застрашивали и подносили безброј кривичних и прекршајних пријава. Али, после годину дана, истина је ипак испливала на видело.

Можда су Милић и његова владајућа братија прву рунду добили у скупштини. Наредну рунду ће грађани општине Велико Градиште добити пред касарном у којој планирају да сместе мигранте.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!