Прочитај ми чланак

Уз помоћ руског авиона угашен пожар – спашен манастир и оближње село

0

Интервенцијом руског противпожарног авиона, вечерас је угашен велики шумски пожар поред манастира у селу Горње Жапско, око 16 километара јужно од Врања.

Од јуче у 13 часова, када су мештани приметили ватру, почела је борба са ватреном стихиом која је претила мештанима села са око 30 домаћинстава и манастиру Свети Стефан, јер је ватра дошла на стотинак метара од крова те светиње.

– Надлетањем специјалног руског авиона “беријев“ и испуштањем воде у неприступачно подручје, дефинитивно смо ватру ставили под контролу — рекао је Танјугу Ведран Тасковић, командат Регионалне ватрогасне бригаде у Врању. Он је објаснио да су неколико ватрогасних екипа, припадници жандармерије и мештани, после вишечасовне борбе, успели да обуздају ватру, чиме су заштићени мештани села Горње Жапско, њихова имовина и манастир.

Мештанин Новица Митић, пун беса, најавио је да ће сељаци учинити све да се пронађу они који су потурили овај пожар, јер је више него сигурно да се неко игра судбинама људи.

– Доказаћемо сигурно. Ову шуму, која није горела ни у време знатно већих температура, неко је јуче намерно запалио да би сутра трговци огревним дрветом правили профит на рачун уништења десетина хектара чисте природе — казао је Митић.

На исти начин реагују и други мештани овог питомог села врањске котлине, убеђени да су ватру, тамо где је никада није било, подметнули вандали, чак можда и из њиховог села.

 

(Дневне новине)