Прочитај ми чланак

Србин.инфо: Вести са Југа Србије 28.07.2012г.

0

Ниш: Достављени спискови запослених после избора
Јавна предузећа доставила су градоначелнику Ниша спискове запослених у периоду од 6. маја до 19. јула ове године. У току је анализа.

На захтев градоначелника одговорила су сва Јавна предузећа и градске институције и на столу првог човека града налазе се имена фирми, али и људи који су започели радни однос у периоду од 6. маја до 19. јула.

Градоначелник Зоран Перишић је, како каже, након тога тражио правилнике о систематизацији у Јавним установама и тренутно се анализирају достављени подаци.

 – Након урађених анализа моћи ћу да кажем да ли је било пријема мимо систематизације. По ономе што сам видео, да будем искрен, делује ми да је било. За Сигурну кућу сам дао погрешну информацију, сада се извињавам, ту није било пријема. Оне друге које сам поменуо било је пријема нових радника видећете по списковима – рекао је градоначелник.

Подсетимо, када је донео одлуку о Забрани пријема нових радника у Јавним предузећима градоначелник Ниша навео је да има информације о запошљавању у Водоводу, Народном позоришту Сигурној кући и Туристичкој организацији Ниша.

Перишић је нагласио да он само штити интерес града да се одржи постојећи број запослених. Обећао је да ће новинари добити “систематизовану информацију” колико је новозапослених у претходном периоду, али и од почетка године у Јавним предузећима.

Следећи корак градоначелника који се односи на Јавна предузећа јесте пресек финансијског стања.

– До понедељка ће сви добити циркуларно писмо. Желим тренутно стање обавеза, неизмирених потраживања, дугова, обавеза буџета према њима, обавеза њих према добављачима. Комплетно све – каже Перишић.

Перишић очекује да ће већ на следећој седници Градског већа резултати анализе запослених у Јавним предузећима у периоду од 6. маја до 19. јуна бити познати.

 

Ниш са 3 представника на Олимпијади
Одбојкаш Милан Рашић, атлетичар Ненад Филиповић и рукометни судија Душан Стојковић представљаће Ниш на Олимпијским играма у Лондону.

Церемонијом свечаног отварања вечерас у Лондону почињу 30. Олимпијске игре. Србију ће представљати 115 спортиста у 15 спортова, а међу њима су и двојица Нишлија, одбојкаш Милан Рашић и атлетичар Ненад Филиповић (рођени Лесковчанин). Наш град ће представљати и Душан Стојковић као судија за рукометаше и рукометашице.

Наша мушка одбојкашка селекција учествује на петим узастопним Играма, а највећи успех је златна медаља у Сиднеју 2000. године. Подмлађени састав Србије није главни фаворит, али може много што и показује претходних година. Стандардан члан селекције и је дечко рођен у Нишу Милан Рашић (27).

– Припреме су биле дуге, цео тај период пред сам одлазак. Имали смо квалификације у Бугарској, где смо прошли неславно. У Јапану смо све одрадили како треба, добили све и пласирали се на Олимпијаду – рекао је за Јужне вести Милан Рашић.

 

Рашић ће први пут имати прилику да буде део највеће спортске смотре
– Мислим да још ни сам нисам свестан где идем. Био сам 2009. године на Универзијади, али ово је нешто много боље и нешто чему сви спортисти теже да се нађу. Мислим да ће ме прави осећај тек сустићи. За сада је позитивна трема – рекао је Милан Рашић.

 

Србија у Лондон путује као актуелни европски првак и трећепласирана на Светском првенству

– Нема никакве везе то што је било, важно је оно што ће бити. Неко живи од старе славе, али ми не живимо од тога. То што смо европски прваци не мора ништа да значи, морамо добро да одиграмо и покажемо све што најбоље имамо да бисмо остварили неки добар успех – истакао је Рашић.

 

Први меч Србија игра у недељу, 29. јула од 17:45h против Сједињених Америчких Држава, актуленог олимпијског првака.

 – Најбитније је отварање, та прва утакмица. Ништа није немогуће, свако може да се добије и од сваког да се изгубимо. Приступ је битан – казао је Рашић.

 

Пред крај Олимпијских игара, 11. августа Ниш ће пратити брзо ходање на 50km јер ће се тада такмичити Ненад Филиповић, атлетичар Нишког маратона. Филиповић је рођен у Лесковцу, али је дуго у Нишу и представљаће овај град у Лондону. Филиповићу ће ово бити друго учешће на Олимпијским играма јер је био члан селекције и на Играма у Пекингу 2008. године. Не воли да даје прогнозе, нити жели да обећава.    – Нисам скроман, само сам реалан. Жеља ми је да поправим лични рекорд. Да ли ће то бити довољно за неки већи супех, видећемо – рекао је Филиповић.

Он је на Олимпијади у Пекингу 2008. године заузео 30. место. Лични рекорд му је 3:59:17. За Олимпијаду спремао се на Власинском језеру, а у Лондон креће 7. августа. Његов брат близанац Предраг Филиповић такмичиће се у дисциплини 20km брзог ходања, а он је представник Атлетског клуба из Власотинца.

 

Ниш је град рукомета, па тако Олимпијске игре не могу да прођу без Нишлија. Нажалост, у репрезентацији нема места за нишке играче, али за рукометног судију има. Душан Стојковић браниће част нишког рукомета као судија на утакмицама женских и мушких репрезентација.- Ово ми је прва Олимпијада, после 3 јуниорска европска првенства, сениорског Европског и Светског шампионата. Ово ми је круна досадашње каријере, најважније такмичење које ћемо судити. Поносни смо и срећни и помало узбуђени – преноси утиске Душан Стојковић.

Душан Стојковић ће судити у пару са Лесковчанином Ненадом Николићем.

 – Ненад ми је и кум. Заједно судимо од 1998. године, знамо се довољно добро – каже Стојковић.

Стојковић и Николић су до сада углавном судили рукометашима, а на Играма биће одређени и за утакмице у женском рукомету.

  – Постоји одређени притисак, али имамо доста великих такмичења иза себе. Ово је највећа спортска светковина, па је притисак доста већи. Ми једва чекамо да почне прва утакмица – открива Стојковић.

Ниш ће имати још два представника, али под другим заставама. Један од најбољих рукометаша света и репрезентативац Француске Никола Карабатић је рођени Нишлија, а у овом граду је рођена и почела да се бави рукометом Бојана Поповић, репрезетативка Црне Горе.

Овај град има чиме да се поноси и Олимпијске игре у Лондону ће сигурно то и показати. Ми им желимо сву срећу на борилиштима.

 

Ниш:  Hostel Niš Cafe – 28.07.2012 ; 20.00
                        SaturJazz   ( Clubbing, party )
          
            Hush Hush Cafe – 28.07.2012 ; 20.00
                        Live Aid   ( Clubbing, party 

            Kvart Caffe – 28.07.2012 ; 22.00
                        DJ Daba   ( Clubbing, party )
                       
            Lo Co Tropic Bar – 28.07.2012 ; 23.00
                        Dis Co   ( Clubbing, party )

 

Лесковац августа без Народне кухиње
Народна кухиња у Лесковцу биће затворена током августа због обавеза Дома ученика, који припрема храну, да уреди просторије за пријем нових станара.

Кухиња ће, како истиче др Миодраг Миладиновић, заменик градоначелника Лесковца, наставити да ради почетком септембра и свакога дана делиће по један оброк до краја године.

У Народној кухињи тренутно се припрема око 600 оброка, а највећи део средстава обезбеђен је из буџета Републике и локалне самоуправе.

Народна кухиња свакога дана обезбеђује и 100 оброка за ромске породице које су из Београда враћене у Лесковац.

 

Пирот: Изложба фресакa
У галерији "Чедомир Крстић" у Пироту отворена је изложба "Детаљи на фрескама Богородице Љевишке", из фундуса Галерије фресака Народног музеја у Београду. Аутор изложбе је Бојан Поповић.

Призренска црква Богородица Љевишка представља први споменик дворске сликарске радионице краља Милутна. У збирци Галерије фресака Народног музеја у Београду налази се 158 копија малог формата, које су израдили чувени кописти Зденка и Бранислав Живковић.

Часлав Цолић из Јалботине у Богородици Љевишкој копирао је чувеног "Христа хранитеља Призренског".

Богородица Љевишка, црква из 14. века, сазидана је на темељима храма из 11. века и налази се на Унесковој листи светске културне баштине.

У марту 2004. године, црква Богородица Љевишка је страдала, а највећу штету је претрпео њен живопис. Захваљујући копијама фресака сачувана је лепота живописа.

 

Врање: Кров за Ликовну радионицу
После велике акције, симболично назване “Ако падне киша, имамо водене бојице”, а коју су покренули водитељи и полазници Ликовне радионице у Врању, прикупљена су средства за санацију крова  који годинама прокишњава.

 – Део новца као и грађевински материјал смо добили од донатора, а остатак је обезбедила установа Народни универзитет, у склопу које и функционише Ликовна радионица – каже Весна Маринковић Станковић, водитељ радионице.

Ово није крај акције, с' обзиром да треба урадити целокупну адаптацију.

 – Кров је био приоритет, али нећемо стати овде, јер је потребно заменити столарију и додатно уредити простор – наглашава Весна Маринковић Станковић.

Кроз Ликовну радионицу у Врању прошло је преко 900 полазника и из ње су изашли многи академски сликари.
 

(Јужне вести)