Прочитај ми чланак

Србин.инфо:Вести са југа Србије 25.07.2012г.

0

Блаце: Канадска фирма почела истраживање у Блацу
На територији Србије лежи 20 одсто светских резерви литијума. Без овог минерала нема производње батерија и возила на електрични погон. У наредној деценији потражња за тим минералом биће удвостручена.

На територији Србије лежи 20 одсто светских резерви литијума. Без овог минерала нема производње батерија и возила на електрични погон. У наредној деценији потражња за тим минералом биће удвостручена. Марк Морин из фирме „Ултра литиум" каже да је утврђено да у нашој земљи „лежи" знатна количина литијума.

„Разлог што смо се одлучили да дођемо овде јесте што је водећа копанија у овој области Рио Тинто у својим истраживањима утврдила знатну количину те руде. Оно што ми очекујемо јесте да ћемо наћи дупло више од процењених резерви", каже Морин.

Жуангвеи Луо из кинеске компаније "Бетек" каже да уколико се дође до значајних открића, та фирма планира да финансијски учествује у пројекту и отварању рудника. У наредне две године компаније ће у истраживања уложити 5 милиона долара. У тој фази држави ће се плаћати рудна рента, а највећу корист имаће локално становништво од надокнада, ако се истражују лежишта на њиховим поседима. Нови рудници могли би донети и запослење.

Амбасадор Канаде у Србији Роман Вашчук каже да је 12 канадских компанија добило лиценцу за истраживања руда и залата у Србији.

„То је нова могућности и импулс српској економији.", сматра Роман.

Без литијума нема производње батерија и возила на електрични погон. У наредној деценији потражња за тим минералом биће удвостручена. Мирослав Игњатовић из Привредне коморе Србије сматра да је за земљу тај посао економски исплатив само ако се покрене пратећа индустрија.

"Уколико држава Србија дозволи да се тај минерал извади и извезе од њега нећемо имати велике користи. Максималну вредност имаћемо само ако се овде код нас имплементира прерађивачка индустрија, на основу које можемо да добијемо, рецимо батерије које се уграђују у електрична кола", објашњава Игњатовић.

Претходницу тог посла у Србији направила је британско-аустралијска копанија "Рио Тинто", која од 2004. године у Јадарском карају трага за литијумом. То налазиште, јадарита, како га популарно зову, једино је у свету. Следеће године "Рио Тинто" могао би да отвори и рудник.

 

Ниш: 4.000 докумената чека на своје власнике
Од 2008. до 23. јула ове године Полицијска управа Ниш издала је укупно 167.256 биометријских пасоша и 162.559 нових личних карата, рекао је шеф одсека за путне исправе Одељења за управне послове Зоран Радић.

Само од почетка ове године издато је 16.752 пасоша и 18.900 личних карата, што је укупно 35.652 лична документа, рекао је Радић.

Ако се има у виду да на подручју Ниша, према последњем попису, живи око 260.000 становника, то практично значи да 64 одсто Нишлија има путну исправу.

Интересовање за издавање нових личних докумената се не смањује, чак је због сезоне годишњих одмора и појачано, па има дана када се прими и више од 400 нових захтева.

"Имајући у виду ове бројке и незадовољство странака због процедуре заказивања и издавања личних документа, необјашњива је чињеница да на своје власнике и по више месеци уназад чека више од 4.000 готових докумената", рекао је Радић.

 

Ниш: Креће потрага за Константиновим мачем
Инспирисан романом Константиново раскршће Дејана Стојиљковића, ускоро би требало да почне снимање реалити шоуа, који ће спојити највећа српска археолошка налазишта из римског периода, сазнају Јужне вести.

Продуценти емисије и кажу да не желе јавно да говоре о детаљима, нити да открију своја имена, али су за Јужне вести ексклузивно изнели основне информације. Ова тајновитост, кажу, неће трајати дуго.

Према њиховим речима у првој сезони ће страни и домаћи новинари обилазити римска налазишта широм Србије и испуњавати одређене задатке. На крају по карти долазе до једног места у Нишу, где треба да нађу мач Цара Константина.

– У сваком граду ће их чекати по једна позната личност која ће говорити о гради и историји. Ту добијају задатке које морају да реше, да би могли да иду даље. Коначни циљ је Ниш, где се налази тајна локација на којој је мач – каже један од аутора пројекта.
У другој сезони Србију ће, најављују аутори, у потрази за мачем претраживати амбасадори земаља у којима је Константин Велики живео.

Снимање је поверено продукцијској кући из Београда, а један од носилаца посла, како кажу аутори је и позната новинарка Тања Војтеховски. Ускоро ће, кажу, бити позната и ТВ станица на којој ће све бити емитовано, а извесно је да ће то бити нека од националних телевизија.

И мач је већ направљен, у шта се уверио и новинар Јужних вести. Наш саговорник каже да је мач направљен у Златари Мајданпек, од злата и циркона, а биће чуван на "тајној локацији".

 

Ниш: Свирка, концерти
Kafe Saloon – Tvrđava  20.00 Johnny Deep Sextet    ( Koncert, svirka  )
Club CliniKa  –               22.00  Go2 No Limits Party    ( Clubbing, party  )

 

Лесковчанин умро јер је пио отровну ракију

Четрдесетдвогодишњи мушкарац умро је у нишкој болници од тровања метил-алкохолом, а претпоставља се да је пио ракију купљену у Лесковцу.

Лекар Миодраг  Здравковић рекао је да је мушкарац из Лесковца примљен јуче, са поремећајем вида, на Неурохируршку клинику у Нишу, да је у крви пацијента пронађено 2,5 промила алкохола и да је четири часа касније преминуо.

После обдукције у Заводу за судску медицину у Нишу установљено је да је разлог смрти тешко тровање метил-алкохолом.

О случају је одмах обавештена полиција, како не би дошло до даљег ширења те отровне материје и како би се утврдило на који начин је човек из Лесковца дошао у контакт са отровном ракијом.

Из Завода поручују да се не купују алкохолна пића од нелегалних произвођача и без лиценце.

Они подсећају на сличан случај, када се 1998. године отровном ракијом "Зозовачом" на југу Србије отровало преко 40 људи и истичу да је за тровање довољно само два грама метил-акохола, док је количина од 20 грама смртоносна за човека.

Први симптоми тровања су поремећај вида и слуха и психомоторни немир.