Прочитај ми чланак

Србин: Вести са југа Србије 24.07.2012г.

0

Пирот: Сјајан концерт Ритма нереда 
Сјајан наступ новосадског бенда Ритам Нереда обележио је пети Освежење фест који се сваког лета одржава на тврђави.

Фестивал је отворио домаћи бенд Блацк Јокер коме је ово последња свирка пред предстојећи Јелен Демо фест  на коме наступају следеце недеље.

Потом су љубители тежег звука могли да уживају у сјајној свирци бугарског бенда Одд Цреw, који су показали како треба да звучи озбиљан хеавy бенд.

Уследили су поново гости из Бугарске. Овога пута БГЗ су забавили публику својим запаљивим ска ритмовима.

Непосредно пред сам наступ главних звезда, певач Ритма нереда Бобан добио је од навијача Радничког поклон мајцу Пиргоса.

Уследио је сјајан наступ родоначелника ОИ панка у Србији, а током концерта неколико пута су паљене и бакље што је допринело да се атмосфера додатно загреје.

После поноћи у електронском делу програма публику су забављали Паха селецта и ДЈ Стево Дубић.

 

Лесковац: Забрањују дезинсекцију станова
У Лесковцу је око 600 власника станова одбило да дозволи екипи Завода за јавно здравље да изврше дезинсекцију, док је око 1.700 станара било одсутно, саопштавају из Завода за јавно здравље.
– Планом је било предвиђено да се дезинсекција спроведе у око 5.000, али је обављена у око 2.500 стамбених јединица, а потребно је, ради ефикасности акције, да се оконча у 80 одсто станова и зато ће други круг обилазака станова бити обављен од 8. до 11. августа – кажу из Завода за јавно здравље у Лесковцу.
Начелница Центра за контролу и превенцију болести Завода за јавно здравље Јадранка Красић подсећа да су до сада обрађене све зелене површине и обављено уништавање крпеља и ларви.

У систематску дератизацију и дезинсекцију укључене су три екипе, а акција, која је започела 25. јуна, ускоро би требало да буде завршена.

 

Ниш: Бумеранг из Ниша
У Машинско-техничкој школи “15. мај” у Нишу производи се бумеранг, некада убојито оружје, а данас спортски реквизит, али у Аустралији.

Нишки средњошколци, ученици Машинско-техничке школе “15.мај” основали су компанију „Бумеранг вуден сорд“.

У школском кабинету, уз помоћ шпер плоче, шмиргле и природних боја мали машинци производе бумеранг чија је постојбина километрима далеко, у земљи кенгура, Аустралији.

– Мислили смо да је ово одличан спорт за рекреацију, па смо кренули најпре са промоцијом бумеранга у нашем граду, а онда смо почели и да га производимо. Ова вештина је многе привукла, тако да имамо и сигурне купце – каже ученик Јован Милић, иначе директор компаније.

фото: мтс15мај.еду.рс
За прво српско такмичење у бацању бумеранга правила нису знали ни такмичари, ни организатори. Љубазношћу аустралијског савеза за спорт и рекреацију правилник је стигао у Ниш.

Захваљујући професору Ивану Ногићу, професору Машинско-техничке школе „15. мај“ у Нишу, ученици су заволели бумеранг, а ђаци истичу да захвалност дугују и Нађи Ђорђевић, професорки српског језика, и Бојани Раденковић, професорки електротехничке групе предмета.

Бумеранг у облику слепог миша, кенгура и папагаја своје купце нашао је и 4. јула у резиденцији америчке Амбасаде на прослави “Дана независности”.

Наиме, тада су се Нишлије представиле у оквиру програма “Достигнућа младих”, а иако није била планирана продаја, високи званичници су од Нишлија пазарили занимљиве спортске реквизите.

 

ГорњаТопоница: Лече убице и силоватеље
Ово није затвор и овде нема затворских чувара, али су овде решетке дебеле и постављене на свим прозорима и вратима. Одавде се не излази лако.

Овде су смештене особе које су извршиле нека од најтежих кривичних дела – убиства, силовања, инцест…, а којима је суд изрекао меру обавезног психијатријског лечења и чувања у здравственој установи неограниченог временског трајања. У питању је форензичко мушко одељење у Специјалној психијатријској болници у Горној Топоници код Ниша, које тренутно има 76 становника, од којих су многи претходних година били главни актери црних хроника.

Пацијенти који се лече на форензичком одељењу болују од неке тешке душевне болести, као што су разне психозе, олигофреније, болести зависности. Најстарији пацијент је овде од 1963. године, а суд није прихватио предлог псијахијатра да буде пуштен иако је од извршења кривичног дела прошло скоро 40 година.

-Најмлађи пацијент има 19 година. Агресивно се понаша у породици јер има психичке сметње и још пије алкохол. Њега мајка стално обилази, док су неке од наших дугогодишњих пацијената породице заборавиле, а неке чак најближи сродници и не прихватају јер их криве због злочина који су урадили. Не схватају да су они душевни болесници – каже начелница одељења др Снежана Владејић док нас уводи у зграду грађену још 1939. године. На одељењу ради само три психијатра и недовољно медицинских техничара.

-Немамо ни видео-надзор, ни аларм-звоно… али је у току побољшање техничких услова – не губи наду Владејићева.

Десило се да је пацијент одвалио део цеви када се купатило поправљало и направио неки пајсер… Претио је да ће повредити неког, па смо морали да позовемо интервентну јединицу полиције, јер немамо своје чуваре. На нашем одељењу ноћу двојица медицинских техничара брине о осамдесетак пацијената – напомиње она.

Докторка Снежана нам објашњава да се сви на одељењу труде да се што више посвете пацијентима.

-Пацијенти могу да играју домине, шах, стони тенис. Учествују у раду свих радионица, сликају, праве макете, ткају… Често се деси да им засвирају пацијенти из музичке секције. Онда се сви мало забавимо – убацује се главни техничар
Драгиша Митровић, а потом додаје да ипак и не може свако овде да ради.

-Мора да воли свој посао, али и да у пацијентима не види убице, насилнике, силоватеље… Не може да ради ни онај који се плаши – додаје Митровић, који већ 42 године ради у Горњој Топоници, а на овом одељењу је пуних 18 година.

Несхваћени
-Много је стигме у нашем друштву. Кад је неко душевно болестан, то је највећа срамота. Чим је неко мало другачији, он је некако изолован. Један мој пацијент је од детињства био несхваћен иако је натпросечно интелегентан. Он чита Шекспирову „Укроћену горопад” и јако добро игра шах, али се никако није уклапао у средину. Онда је дошла и болест и сада је ту – каже докорка Снежана Владејић.

 

Врање: слао претеће поруке
Полиција у Врању ухапсила је З.К. (48) из Бујановца због сумње да је пет месеци слао поруке претеће и увредљиве садржине једној особи са подручја Врања, али је и у више наврата позивао телефоном и упућивао претње и увреде.

Осумњичени З.К. је предат истражном судији Основног суда у Врању који му је одредио притвор до осам дана.