Прочитај ми чланак

„Примирје на Блиском истоку могуће је већ од сутра! Мора да се испуни један услов“

0

Амерички председник Џозеф Бајден изјавио је да би примирје у Појасу Газе могло да ступи на снагу већ "сутра ако Хамас ослободи преостале таоце које држи у Гази".

Породице пет Американаца за које се верује да су таоци у Гази састале су се у петак са саветником за националну безбедност Џејком Саливаном и координатором за Блиски исток, Бретом МцГурком.

Према извештају са тог састанка они су „изразили своје огромно незадовољство због продуженог застоја, посебно након што су недавни снимци талаца показали њихове вољене особе онеспособљене, мршаве, бледе и под очигледним стресом“.

Израелска војска позвала је јуче становнике насеља у централном делу Рафе да се евакуишу док наставља операцију против Хамаса у том граду. Израелски ратни кабинет у четвртак увече је одобрио „ограничено проширење“ војне операције у Рафи.

Агенција Уједињених нација за помоћ Палестинцима у Гази (УНРWА) саопштила је да је око 300.000 људи погођено наредбама за евакуацију у Рафи и Џабалији, али да би бројеве вероватно могли бити и вец́и јер су то густо насељена подручја. Око милион Палестинаца, који су побегли од сукоба у другим деловима Појаса Газе, нашло је уточиште у Рафи.