Прочитај ми чланак

Први основни суд: Дража ускоро и званично мртав

0

У Првом основном суду завршено утврђивање чињеница смрти Драгољуба Михаиловића и суд би у најскорије време требало да донесе решење и прогласи га мртвим.
Решењем ће бити утврђен 17. јул 1946. године као датум смрти команданта четничког покрета и Југословенске војске у отаџбини у Другом светском рату, што је предуслов за завршавање поступка за његову рехабилизатицију који се води пред Вишим судом у Београду.

Заступник грађана и удружења који су поднели захтев за рехабилитацију Зоран Живановић рекао је да је суд приликом утврђивања чињеница о смрти разматрао пресуду којом је Михаиловић осуђен на смрт, написе у тадашњим новинама и рад комисије за утврдђивање тајних гробница.

Новинари нису могли да уђу у судницу са образложењем да у њој нема довољно места.

Наставак поступка рехабилитације заказан је за 8. октобар.

Поступак за утврђивање Михаиловићеве смрти покренут је на предлог Удружења политичких затвореника и жртава комунистичког режима и Српске либералне странке, јер нема писаних трагова и доказа да је Михаиловић стрељан.

Без доказа о смрти, Виши суд у Београду не може да одлучи о његовој рехабилитацији. Поступак за рехабилитацију Михаиловића почео је 16. септембра 2010. године.

Захтев су 2006. године поднели његов унук Војислав Михаиловић, професори Смиља Аврамов и Коста Чавошки, Српски либерални савет и Удрузење југословенске војске у отаџбини.

Они су затражили поништење пресуде од 15. јула 1946. године којом је Михаиловић осуђен на смрт због колаборације са окупаторима у Другом светском рату и којом су му одузета сва грађанска права.

Два дана касније, 17. јула 1946. године, стрељан је, а до данас није објављено где је убијен, као ни где је и када сахрањен.

 

(Бета)