Прочитај ми чланак

Млади угрожена врста у Србији

0

Број младих у Србији је сваке године све мањи и они чине око 50 одсто незапослених у нашој земљи, немају јасну визију своје будућности, закључено је данас на панел-дискусији Кровне организације младих Србије поводом 12. августа – Међународног дана младих.

Вођа тима УСАИД-а за учешће грађана и младих у пројекту одрживог локалног развоја младе Данијела Јовић истакла је да су млади у Србији и свету угрожена врста.

„Средином 20. века број људи старијих од 65 година био је четири пута мањи од броја деце до 15 година, 2000. је тај број изједначен, а прогнозира се да ће 2050. бити скоро дупло више старијих од 65 од деце до 15 година“, рекла је Јовићева.

Она је додала да је у Србији неопходно говорити о младим људима као о највећем развојном људском ресурсу.

Од половине јануара ове године, казала је Видојевићева, на снази је и Закон о младима, чији је циљ стварање услова за подршку младима у организовању, друштвеном деловању, развоју и остваривању потенцијала на личну и друштвену добробит.

„Протеклих година радили смо стварању система који ће имати одрживе оквире за развој омладинске политике. То су само темељи, јер има још доста посла да се уради, пошто је подршка младима дугорочан процес“, казала је Видојевићева.

Она је истакла да је за примену националне стратегије о младима веома важна сарадња са локалним канцеларијама за младе којих данас у Србији има 133, док их је пре неколико година било пет.

Председник Управног одбора Кровне организације младих Србије Вукашин Гроздановић нагласио је да, поред помоћи институција младима, они такође морају да сносе одговорност.

(Танјуг)