Прочитај ми чланак

Вести са Севера Србије 27.07.2012г.

0

Зрењанин:Папуче од рогоза на лондонским џадама
Стопу уз стопу с “Прадиним” или “Лабутиновим” ципелама, улицама Лондона ускоро би могле шетати и војвођанске папуче од рогоза. Млади зрењанински асурџија Павле Нећаков, трећа генерација у фамилији која наставља традицију наслеђену од деде и оца, узорке ових папуча од природног материјала већ је послао у британску престоницу и каже да тамо постоји интересовање за њих.Баш у иностранству Нећаков, који је пре неколико година, уз помоћ субвенција за самозапошљавање, отворио фирму “Метико”, види могућност за проширење тржишта.

Производња предмета од рогоза традиционални је занат. Иако су асуре – врста простирки – најпознатији производ, по чему је тај занат и назван асурџијским, од барске биљке зване рогоз, или шевар, како је друкчије крсте, праве се и папуче, торбе, цегери, подметачи за чаше и шерпе, метле, столице… Нећакови су једни од ретких у Војводини и Србији који су проширили асортиман и прилагодили га потребама данашњег тржишта.

– То је оно што је и мој деда радио, с тим што је он правио класичне папуче од рогоза, с дуплим ђоном, петом и каишевима, и ниједним другим материјалом. Ослушкујући тржиште, у контакту с муштеријама, отац и ја смо сачинили палету производа коју сада имамо у понуди, а која је много ближа данашњем купцу – вели Павле Нећаков, и додаје да, осим папуча, које има намеру да извози, израђује и подметаче, отираче, торбе, столице и преградне параване.

Папуче од рогоза које израђују Павле и његов отац интересантне су купцима, али је куповна моћ овдашњих житеља све мања. Највећи проблем зрењанинским асурџијама представља пласман. Не постоји одговарајући простор за продају тог типа производа. Излагање на тезги или бувљој пијаци умањује им значај. На таквим местима, људи очекују средњи квалитет и, сходно томе, ниске цене. Постоје и они купци који одмах уоче вредност, али, нажалост, не могу да приуште да пар папуча плате онолико колико вреде.

С друге стране, Нећаков цене не може да снизи јер не би имао никакав профит. Пошто се ради о производима ручне израде, за два пара папуча потребан му је цео дан. Нада се да ће лондонски купци бити издашнији при куповини папуча од шевара.

 

„Ослобађање” северносрпских градова  и општина
Након што је лидер УРС-а Млађан Динкић у улози Пи-Ара нове коалиције објавио да ће се рушити локалне власти, пре свега у Војводини, а које не одсликавају политички распоред установљен на централном нивоу – изузев Београда, где је у власти омиљени демократа новог режима –   огласили  су се и из Српске напредне странке, стожера владајуће коалиције, потврђујући да се такав сценарио спрема.

Из СНС-а, међутим, тврде и да је та идеја заправо њихова, односно да су је још десет дана пре него што ју је Динкић поделио с јавношћу, они пренели коалиционим партнерима, пре свега социјалистима, који су у многим војвођанским општинама и градовима већ формирали локалну власт с демократама, а између осталих и у Новом Саду.

– Иницијативу за прекомпоновање власти у градским парламентима већих градова покренула је пре десетак дана Српска напредна странка, а од пре два дана прихватила ју је Социјалистичка партија Србије, која је сада на потезу – изјавио је функционер СНС-а Игор Мировић, додавши да се она односи на веће градове Кикинду, Сомбор и Нови Сад, али да је „приоритет Нови Сад„.

– СПС тренутно чини градску већину у Новом Саду и на социјалистима је да повуку први потез – навео је Мировић.
Он очекује да ће напредњаци за промену власти у Новом Саду добити подршку и ДСС-а и „Двери„, али додаје и да су „добродошли сви одборници који не подржавају политику Демократске странке„, па и одборници с листе ДС-а, које на то, како је устврдио, СНС неће подстицати „прљавим средствима„.

Но, осим Новог Сада, на листингу жеља нове коалиције су и други војвођански градови, међу којима је и Сомбор, где су због великог броја странака у локалном парламенту могуће различите постизборне комбинаторике, без обзира на то колико су, како се то већ показало у бројним примерима, више или мање противне изборној вољи грађана.

У Сомбору, наиме, чак 11 листа дели укупно 61 одборнички мандат. Владајућу коалицију чине ДС са 16 мандата, СПС и ДСС с по пет, СВМ и ЛСВ с по три и СРС са четири одборника. У опозицији су СНС с 11 мандата, УРС са шест, СПО са четири, ГГ „Бољи Сомбор„ с три и ДЗВМ с једним мандатом.
Председник Скупштине града и шеф локалног добора ДС-а Синиша Лазић оценио је јуче да су наводи о смени сомборске власти неистинити.

– Они су само део жеље Млађана Динкића да промени изборну вољу грађана у Војводини – оценио Лазић на јучерашњој конференцији за новинаре.
Међутим, шеф Покрајинског одбора Српског покрета обнове и потпредседник те странке Жика Гојковић сматра да је прекомпоновање власти у Сомбору могуће. А није искључио ни могућност да се у том случају у новој постави с напредњацима и социјалистима нађе и СПО, који је тренутно у опозицији у том граду. Он је за „Дневник” изјавио и да је већ било неких контаката у том смислу, али не и конкретних договора.
– Не срљамо у нову коалицију, о свему ћемо озбиљно размислити – рекао је Гојковић, додавши и да су демократе приликом формирања актуелне власти у Сомбору показале „да су има важнији партнери ДСС и СРС него СПО и УРС„.

И челник општине Кикинада Саво Добранић тврди да је препакивање  власти у тој општини „тешко изводљиво”. Он је за наш лист рекао да демократе имају добру сарадњу са социјалистима, те да се локални каолициони споразум поштује.
– Мислим да промена власти у Кикинди није могућа, упркос неким намерама и информацијама које се лансирају у јавности, а које долазе из неких страначких централа. Ми са социјалистима на локалу добро сарађујемо – тврди Добранић.

Додао је да ни математика не иде наруку онима који евентуално намеравају да руше кикиндску валст јер, како је навео, СНС, СПС и ДСС немају 20 одборничких места, колико је потребно за формирање већине. У Кикинди, каже, напредњаци имају 12 мандата, а коалиција око СПС-а пет, пошто се једна одборница с те листе а из странке Расима Љајића претходно приклонила ДС-у. СПС је тренутно део владајуће каолиције, у којој су још ДС с 11 мандата плус одборнички мандат СДПС-а, ЛСВ са шест и СВМ с два.

Упркос најавама страначких првака да коалициони споразум с демократама више не важи и да ће се то одразити и на локалне коалиције, социјалисти у Суботици не размишљају о тме да сходно том принципу иступе из градске власти, коју, пак, не могу оборити неким другачијим политичким аранжманом. Шеф суботичких социјалиста Родољуб Ђурић изјавио је јуче да „никакве инструкције централе странке„ по том питању нису добили.

– Ми се понашамо у складу с постигнутим коалиционим споразумом који је на снази. Нисмо добили никакве званичне ни сугестије, ни инструкције, нити из Покрајине нити из Републике – рекао је он.
Власт у Суботици чине коалиције око ДС-а и СПС-а, СВМ, ЛСВ, ЛДП, СПО, ДСС, Савез бачких Буњеваца и Буњевачка странка. Листа ДС-а у градској скупштини има 20 одборника, СВМ-а 16, СНС-а осам, „Листа за Србију„ (ДСС, СРС и СДС) шест, а по четири имају ЛДП, ЛСВ и Коалиција СПС–ПУПС–ЈС. Савез бачких Буњеваца има два одборника, а Покрет мађарске наде, Буњевачка странка и Демократска странка војвођанских Мађара по једног.

Неки функционери СПС-а највили су, пак, промену власти у општини Кула, где већину од укупно 37 мандата тренутно имају ДС (десет), СПС–ЈС (седам), „Преокрет„ и СВМ (по два). У опозицији су СНС и ДСС, који имају по шест мандата, те УРС и СРС с по два. У случају да социјалисти иступе из те владајуће коалиције и прикључе се напредњацима и УРС-у, за већину би им требали још и одборници ДСС-а. Б. Д. С.

Прекомпоновање у Срему
И у неким сремским општинама већ је почело прекомпоновање власти – тако су демократе у Пећинцима након 12 година отишле у опозицију, пошто је месец дана од формирања владајућа коалиција оборена јер су се њихови коалициони партнери из Групе грађана ‘’Луки’’ (шест мандата) накнадно приклонили напредњацима и УРС-у који имају по четири одборника. А у новој коалицији још су и ГГ „За наше село” с три одборничка мандата и СПС с два. Одскора опозициони ДС има 11 одборника, од укупно 30.

Демократе су у коалицији са социјалистима и у Руми, где од укупно 43 одборника, владајућу коалицију чине ДС са 14 одборничких места, СПС са шест и ДСС с пет. У опозицији су СНС, који је освојио 11 мандата, али се спекулише о томе да би могао добити још три одборника с листе СРС-а. СРС је на изборима освојио седам мандата, али је у међувремену један њихов одборник пришао демократама. Ипак, председник румске општине Горан Вуковић уверен је у то да је локална власт „сигурна”.
– Владајућа коалиција у Руми је сигурна и за сада се не размишља о раскиду коалиционог договора – изјавио је он за наш лист.

У Сремској Митровици Демократска странка је већ у опозицији. Наиме, иако су демократе у том граду освојиле највише одборничких мандата – 18, владајућу коалицију формирали су СНС с 12 одборника, Група грађана „Вредна Митровица’’ с 15, ДСС с девет и СПС са седам.

 

Нови Сад: Младост напунила “Кошницу пријатељства”
Овогодишњи дечји спортско-еколошки камп "Кошница пријатељства" на Бегечкој јами је најбројнији до сада и угостио је око 60 малишана из Сарајева, Сремске Каменице и са Косова и Метохије,

без родитеља или адекватног родитељског старања. Камп је отворен 17. јула, а завршава се у недељу. О деци брине и око 40 волонтера, од којих је 20 стигло из иностранства преко Волонтерског центра Војводине.

Овај камп, осми по реду, који организује Удружење грађана “Кошница”, пружа могућност учесницима да стекну знања из различитих области. На располагању су им креативне радионице које воде професионални аниматори и предавачи у оквиру којих деца цртају, сликају и вајају, а ту су и музичке, плесне, фото и еко-радионице.

– Имамо све што нам треба. Сваки дан нам је испуњен различитим акивностима. После ручка делимо се у различите групе и идемо на секције. Ја идем на глуму већ четврти дан – рекао је М. В. из Сарајева.Дечју свакодневницу испуњавају и бројне спортске активности које омогућавају интезивније дружење и упознавање кроз игру.

– Деца могу да иду на пливање, кошарку, одбојку, фудбал и све што нам је овде на располагању – каже један од организатора.
Малишанима је у оквиру кампа доступна и школа пливања која представља јединствену прилику непливачима да савладају ову вештину.

– Овде ми је баш лепо. Уживам у природи и свежем ваздуху. Научио сам и да пливам – каже Д. Р. са Косова и Метохије. Према програму кампа за данас и суботу предвиђено је одржавање четврог по реду Позоришног фестивала, а вечерас ће малишане забављати професионални извођачи, док ће у суботу имати прилику да и сами  покажу стечена знања током глумачких, музичких и плесних секција.


Нови Бечеј: Лепа Брена и штрудла за 180.000 посетилаца
Новобечејски Великогоспоински дани биће фешта у којој ће посетиоци овог августа уживати много више но на ранијим, па што би се рекло „навалте народе“, јер ће вас и Брена поздравити својом песмом „Уђи слободно“.

Наравно, ако се по јутру дан познаје такве етно дане у Новом Бечеју од 23. до 27. августа најављује атмосфера која је јуче владала на конференције за новинаре одржаној у Туристичком савезу Србије (ТСС) у Београду. Велики број присутних био је одушевљен срдачношћу и излагањем Саше Шућуровића, председника општине ове војвођанске вароши, и Немањом Васковићем, директором манифестације Великогоспојински дани. Судећи по програму, и у складу са мотом ове манифестације, који глас „За нека нова сећања“, сваки од 180.000 посетилаца колико се очекује, у изобиљу разноврсних понуда, пронаћиће разоноду за своју душу и темпарамент.

Осим такмичења у кувању рибље чорбе са 150 котлића и прављењу штрудле, те аутентичне атмосфере Етно базара, Дечје и Винске улице, тениског турнира, долази шлаг на торту који покреће масе – музичка забава. По први пут на овој манифестацију долази велика звезда естраде Лепа Брена, те Јелена Розга и Тони Цетински. Ове године пажњу су указали и љубитељима рок звука, па доводе и групу Ван Гог. У вештом споју модерног са традиционалним, који се провлачи током читаве феште, тако је и у музичкој пригодби, па ће традиционални звуци тамбурица, типични за бачко тло, и даље врлудати  ваздухом овог града на Тиси. Такмичамичење тамбурашких оркестрара, али и звуци инструмената које ће ткати „немирни“ војвођански музиканти окупиће посетилаце не само из земље, већ и из иностранства, односно Хрватске, Словеније, Босне и Херцеговине.

– Биће то прави етно туризам. Уз штрудлу и огромну количину лепе енергије коју носи сеоски туризам. Великогоспојински дани једна је од највећих манифестација- рекао је председник општине Нови Бечеј, који је до недавно био на позицији директора манифестације.

Иако је веома заслужан за популарност и традицију ове феште, прихватио се нове позиције, јер су, како је казао, били такви стицаји околности у политици.

– Када смо правили целу ову причу, рекао сам да ме занима само туризам, али такве су биле околнисти да сам се латио обавезе председника општине Нови Бечеј. Сада ће Великогоспојински дани бити на вишем нивоу, много тога другачијег, новог. Биће ту „Штрудла манифестација“. Појавили су се ту и нови људи. Ова манифестација направила је бренд, и нови имиџ Новог Бечеја, а то се односи и на инвестиције у привреди.

И директор Великогоспојинских дана рекао је да мисли да ће ова фешта бити боља него раније.

– До сада није било ни једног инцидента, јер је било одлично организовано, а присуствовало је до 180.000 људи. Припремамо прегршт изненађења које за сада нећемо да откривамо – рекао је Васковић.

За млађу генерацију ту је и међународни волонтерски камп у коме седамдесетак девојака и момака уз учешће креативних радионица на разне начине помажу у реализацији Великогоспојинских дана.

Ту су и идеални услови „За неку нову љубав“, други слоган ове феште, јер су на располагању уређене плаже, чарде и обале опеване Тисе, чије чари гости могу доживети пловећи  чамцима, који ће им бити на располагању.

 

Кула: Почетак III Спортског Лета на Јарошу у недељу
У недељу 29.7. а у организацији МЗ "Доњи град" Кула, на теренима на Јарошу, почиње III Спортско Лето. Као и претходних година и ове године ће се у оквиру ове манифестације одржати турнири у малом фудбалу, баскету и одбојци на песку. Организатори су такође припремили и пригодан културно-уметнички програм, али и дружење са најмлађима.

У току су пријаве учесника за турнир у малом фудбалу. Извлачење парова ће се обавити у суботу 28.7. у 17h у просторијама МЗ "Доњи град" Кула. Иначе уплате за сениорске екипе износе 5.000 динара, док су за јуниоре бесплатне. Пропозиције, као и информације о турнирима у баскету и одбојци ће бити накнадно објављене.

Све информације можете добити на телефоне 064 / 927 12 80 – Бранко и 064 / 870 39 94 – Влада. Питања можете постављати и преко странице Спортског Лета на Фејсбуку, или преко СМС порука.

 

(Дневник, kula.rs)