• Почетна
  • ДРУШТВО
  • БУ: Прва генерација „болоњаца” противзаконито дипломирала!
Прочитај ми чланак

БУ: Прва генерација „болоњаца” противзаконито дипломирала!

0

Прва генерација ”болоњаца“ на појединим факултетима још чека на издавање диплома и то – противзаконитих, пишу „Новости".

Стотине дипломираних студената генерације 2006/2007. године на неким од факултета Универзитета у Београду не могу да добију дипломе јер правници кажу да њихово издавање није по закону.

Дипломирали су, факултети су послали Универзитету дипломе на потписивање, али их стручне службе стопирају зато што су студије уписали по старим програмима, иако је био већ усвојен нови Закон о високом образовању. Са факултета је стигло и образложење да нису могли никако да се упишу по новим програмима, јер је тек после уписног рока усвојен нови статут Универзитета, а после и статути факултета.

Декани Биолошког и Географског факултета упутили су допис Сенату, тражећи да се ова неправда према студентима хитно исправи.

Ректор проф. др Бранко Ковачевић стао је на страну факултета и обећао да ће студенти добити дипломе без обзира на кршење закона.

„Потписаћу њихове дипломе, па нека долази и просветна инспекција ако хоће", каже он.

На Грађевинском факултету, на пример, открива проф. Марко Иветић, проректор БУ, неки студенти су већ четири године на корак до диплома, које никако да буду издате на Универзитету.

Због аљкавости и немарности запослених, на БУ, студенте појединих факултета преварили су  када је на снагу ступио  Закон о високом образовању. Уписали су их по старом програму јер га нису изменили, а рекли им да студирају по Болоњи. Безобразлук. А за ту превару се одавно зна.

Једноставно, јесте Закон донет али он само пружа могућност да се програм измени и студира по новом. Већина факултета је то учинила, али од наредне године, када су изменили план и програм. Ове факултете, односно одговорне у овим установама, који су преварили студенте треба жестоко казнити, а пошто деца нису крива треба им издати дипломе за које су веровали да ће добити. Иначе, ово је само кап у мору међу малверзацијама у високом образовању, а Министарство све немо посматра и допушта да се оно потпуно уруши. Да ли је и то некоме циљ?

Факултети су иначе од сваког дипломираног студента наплатили у просеку око 5000 динара, на име „трошкова издавања диплома”. Такође, наплаћују у просеку од 800 до 1000 динара за свако уверење, да су дипломирали, ако им дипломци затраже,  због пријаве на конкурс за посао и слично.

 

(Новости, Б92, Д.П.З)