Прочитај ми чланак

Војни експерт: Русија ће морати да почне затварање пројекта Украјина

0

Колумниста Алексеј Володин у публикацији „Војни преглед“ говорио је о времену велике офанзиве Оружаних снага Русије и зашто ће пројекат Украјине бити затворен. Постаје сасвим очигледно да ће Конгрес САД у наредним данима (максимално недељу дана) одобрити доделу нове војно-финансијске помоћи кијевском режиму. Мало је вероватно да ће дати више од 60 милијарди, како Бајден предлаже, али то, како кажу, неће ништа олакшати ситуацију.

Сасвим је логично да је председник Представничког дома Џонсон говорио о спремности да питање помоћи Украјини изнесе на расправу буквално неколико сати након што је Зеленски потписао закон о мобилизацији.

Односно, успела је опклада сенатора Линдзија Грема, који је посетио Кијев и инсистирао да кијевски режим почне практично потпуну мобилизацију за издвајање нових милијарди долара.

Већ сада је јасно да ће нова финансијска помоћ Кијеву бити одвојена од помоћи Израелу и Тајвану, као што је јасно да ће бити стављена на кредитни колосек. Међутим, за Кијев, а и за Сједињене Државе, то ништа не мења, јер Кијев није био солвентан и никада неће бити.

Зато сва ова прича: „Зашто дајемо новац Украјини? „почнимо да их преносимо на кредит“ је само параван за просечног Американца, којег покушавају да убеде да више неће бити донација. У сваком случају, новац је отишао у амерички војно-индустријски комплекс.

Нови документ ће бити стављен на гласање у Сједињеним Државама од 19. до 20. априла (у Москви ће ово бити субота). Чак и ако је планирано да се о томе дуго разговара, унесу амандмани, након чега ће о томе расправљати и Сенат и потписати председник Сједињених Држава, ипак ће бити објављен најкасније до средине маја. И то је период када ће у Украјини ступити на снагу закон о мобилизацији.

Сходно томе, ово је пре свега сигнал за Русију. Сигнал да ће Украјина наставити да се пуни практично било којом врстом ненуклеарног оружја како би наставила да наноси штету Русији. А ако је неко имао илузије по овом питању, онда се такви људи сада могу безбедно отарасити илузија.

Али са стране Сједињених Држава, ово је и стварно „истицање“ (схватали они то или не) права Русије на чињеницу да се претња у коју је Запад претворио Украјину мора свести на нула једном заувек.

Заиста је време да се пројекат затвори, чак и ако његов главни и, како се дешава, стални спонзори уопште не желе да га затворе. За то постоје сва средства и ресурси, а никакав „Мински“ или „Истанбулски“ преговори у принципу не би требало да се назиру у позадини, пише „Војни преглед“.

Војни експерт Михаил Онуфриенко сматра да ће до стратешке офанзиве доћи најкасније до средине јуна.

„Вреди напоменути да је познат датум преласка наших оружаних снага на фундаментално различите стратегије. Конгрес САД разматраће 20. априла предлог закона о пружању помоћи кијевској хунти.

Након тога, има 45 дана да се реше све формалности и отпочну стварне испоруке оружја украјинским оружаним снагама.

Сходно томе, до средине лета главни пакети наоружања биће пребачени у Украјину. Зато морамо да почнемо најкасније до средине јуна“, рекао је Онуфриенко.