Прочитај ми чланак

Алармантно: Чипована деца у Сан Антонију

0

У тексашком Сан Антонију, од краја августа, сваки ђак носи чип који може да се лоцира у сваком тренутку“, пише Франкфуртер алгемајне цајтунг.

Школски округ Нортсајд инвестирао је око 260.000 долара у пројекат који не само што раскринкава ђаке који беже са наставе или касне на њу, већ треба да помогне школама да поврате јавна средства која се додељују на основу свакодневног пребројавања ученика.

У Сан Антонију се надају да ће помоћу чип-картица тако успети да добију два милиона долара. У питању су РФИД-чипови које могу да очитавају специјални апарати монтирани у школама, али и преносиви пријемници-читачи. Тако је лако установити ко се – и где тачно – налази на подручју школе.

Помислите само на то колико то може да буде важно ако се деси нека незгода, пише у писму које је једна школа послала родитељима 3000 ђака како би представила пројекат „ђачког локатора“. Осим тога, у писму се скреће пажња и на побољшање безбедности које омогућава нови технолошки пројекат у оквиру којег су у учионице, школска дворишта и школске аутобусе инсталиране дигиталне камере.

Родитељи треба да се осећају пријатно због тога што њихова деца могу да буду лоцирана у сваком тренутку.“

 

(Дојче Веле)