Прочитај ми чланак

ЗБОГ СТРАХА од могућег поскупљења намирница Британци купују све са рафова

0

Британски политичари у потпуној су паници јер би сличности са “зимом незадовољства” из 1970-их због несташица и друштвено-економских невоља могле у идућих неколико месеци вратити своју ружну слику, наводи Реутерс.

Значајан покретач у ономе што би за Британце могла бити врло опасна зима су скокови у цени природног гаса и електричне енергије који су већ пореметили сегменте британске економије и изазвали шокове између тржишта, произвођача хемикалија и прехрамбене индустрије, између осталих. Све то упоредите са недостатком радне снаге захваљујући Brexit-у, а тешка ситуација би се могла погоршати.

Неки Британци који се сећају прошлости брину да би “зима незадовољства” могла бити неизбежна. Многи се суочавају са јако високим рачунима за струју и оштром инфлацијом хране, заједно са недостатком робе у супермаркетима.

Људи обраћају пажњу на развој енергетске кризе и њен тренутни утицај у целој економији и не ризикују да остану без хране. Многи панично купују храну док владини службеници покушавају да умире ситуацију, уверавајући све да их не очекује поновна “зима незадовољства”.

“Нема потребе да људи излазе и панично купују “, рекао је министар за мала предузећа Paul Scully за Times Radio.

Са ниским нивоом ЦО2, британска прехрамбена индустрија је поремећена, али је ове недеље добила хитну помоћ од владе за поновно отварање барем једне хемијске фабрике како би гас дошао до кланица и до фабрика за амбалажу хране и до индустрија пића.

У неким супермаркетима већ су рашчишћене полице јер људи не желе да ризикују.

“Гледајте, ово уопште није исто дешавање као 1970-те”, рекао је Scully на питање да ли Британија иде у назад, у “зиму незадовољства”, која се конкретно односи на зиму 1978.-79. године. Када су инфлација и индустријско деловање оставили економију у тоталном хаосу.

Питања прехрамбене индустрије додатно отежава недостатак возача камиона који је довео до додатних поремећаја у ланцу набавке.

Званичник Tesca изјавио је да ланац супермаркета осећа недостатак возача камиона, што доводи до “неких изазова у дистрибуцији”.

Још један ланац супермаркета, Sainsbury’s, рекао је, “доступност у неким категоријама производа може варирати, али постоје алтернативе”.

Што се тиче енергетске кризе, влада је ограничила цене електричне енергије за домаћинства, што значи да трговци енергијом постају непрофитабилни, а мањи пропадају. До сада је седам продавача енергије банкротирало, што је погодило више од 1,5 милиона домаћинстава.

Ако хиперинфлација цена природног гаса и електричне енергије, скок цена хране и несташица робе нису слични “зими незадовољства” која се догодила пре неколико деценија, онда не знамо шта је …

Оно што ово може проузроковати је превирање на улицама ако се криза погорша.