Прочитај ми чланак

Американци и Британци неће под глобалну диктатуру СЗО

0

22 државна тужиоца противе се Споразуму СЗО о пандемији, наводећи претње суверенитету и грађанским слободама

Група од 22 државна тужиоца рекла је Џо Бајдену у среду да се противи плановима савезне владе да СЗО-у да већа овлашћења као одговор на пандемију COVID-19.

„Противићемо се сваком покушају да се дозволи СЗО-у, директно или индиректно, да одређује јавну политику у вези са нашим грађанима“, наводи се у писму које је припремио државни тужилац Монтане Остин Кнудсен.

СЗО ће разматрати нацрте предложеног споразума о пандемији и амандмана на Међународни здравствено-санитарни правилник (МЗСП) на предстојећој Светској здравственој скупштини, која ће бити одржана од 27. маја до 1. јуна. Предлози имају за циљ да СЗО дају већа овлашћења да спречи, припреми и одговори на пандемије.

Генерални тужиоци тврде да би предложене промене „трансформисале СЗО из саветодавне, добротворне организације у глобалног управитеља јавног здравља“.

Нагласили су да СЗО нема овлашћења да спроводи своје препоруке и да Устав САД даје надлежност за креирање политике јавног здравља у државама, а не савезној влади.

Такође су рекли да би амандмани могли да утру пут за „глобалну инфраструктуру за надзор“ јер траже од држава чланица које су потписале споразуме да „сарађују у складу са националним законом у спречавању дезинформација“.

Вест долази након што је 49 америчких сенатора прошле недеље позвало Бајдена да одбије предлоге СЗО и сигнализирало да ће гласати против њих.

Влада Велике Британије је такође у среду саопштила да неће потписати споразум СЗО за борбу против пандемије осим ако споразум није у складу са националним интересима и суверенитетом Уједињеног Краљевства.