Прочитај ми чланак

Нови УДАР на џеп: 1. мај доноси нови СКОК ЦЕНА, ево шта ћемо све плаћати скупље

0

Нови износи акциза усклађени са прошлогодишњом инфлацијом од 7,6 одсто важиће од 1. маја. Међутим, још се не зна колико ће тачно поскупети гориво, дуван или кафа.

Европска унија је својим чланицама оставила одрешене руке у вођењу акцизне политике и стопа које ће примењивати. А како је у Србији?

– Једна могућност је да стопа повећања акциза буде приказана у проценту вредности, друга је да буде специфичан порез, што значи да се наплаћује по јединици потрошеног добра и трећа могућност је да постоји комбинација та два. У Србији постоје сва три облика – каже за РТС Снежана Угринов из Фискалног савета.

Нова акциза са ПДВ-ом на гориво биће већа од 4,5 до 5,7 динара, али то не значи да ће за толико поскупети и гориво. Возаче би највише обрадовало када би се поновила ситуација из октобра прошле године, када је последњи пут усклађивана акциза.

Кафа скупља због више фактора

– Цена дизела је била 214 динара и није промењена. Цена бензина је чак пала, а акциза је повећана. Зато што су други параметри томе допринели – рекао је Томислав Мићовић из Удружења нафтних компанија Србије за јавни сервис.

Док су код горива могући сви сценарији, врло је вероватно да ћемо пити скупљу кафу, и то не само због повећане акцизе.

– Ово повећање акциза ће у наредном периоду сигурно резултирати даљим растом цена кафе, имајући у виду да произвођачи, односно продавци кафе, имају тренутно веома мале марже и није реално очекивати да ће они да смање своју зараду – каже др Душко Бодрожа са Института економских наука.

Поскупеће и цигаре, али и ракија

Цигарете у Србији су поново поскупеле, а нове цене ће важити од 7. маја.

Досадашња пракса је била да произвођачи углавном подижу цене за 10 динара по паклици цигарета, што је, чини се, поштовано и сада.

Циљ измена акциза на цигарете је усклађивање са стандардима Европске уније, по којима би до 2025. држава требало да приходује најмање 90 евра на 1.000 комада цигарета, што је 1,8 евра по паклици, тако да ће након поскупљења у наредној години бити исте цена као у државама ЕУ.

У прошлој години три пута је било поскупљење, јер је Влада у октобру повећала акцизе на цигарете за осам одсто, што је утицало да произвођачи подигну цене за 10 динара. Са тим увећањем, држава по једној паклици приходује 90,99 динара.

За око 20 до 30 динара, зависно од запремине и јачине алкохола, поскупеће и ракије.

Иван Богдановић из компаније „Соколова ракија“ објаснио је да на поскупљење ракије не утиче само повећање акцизе на алкохол. Већ и већа цена горива или на пример мањи приноси воћа због временских услова .

Десет одсто држави

– У случају акциза које се дефинишу у специфичном износу, значи у фиксном износу по јединици потрошње, постоји ризик да њихова реална вредност пада и сада државе, да би обезбедиле стабилне приходе, посежу за механизмима њиховог усклађивања са растом цена. То и Србија користи – каже Снежана Угринов из Фискалног савета.

Око 10 одсто укупних јавних прихода држава убира управо од акциза. То је више од европског просека, али не због висине акциза већ због веће потрошње акцизних производа код нас.