Прочитај ми чланак

Британци деценијама примали крв заражену ХИВ-ом и хепатитисом Ц: 3.000 њих умрло

0

Осамдесетих са појавом ХИВ, појављује се и технологија термички обрађене крви, али њу Британија не користи, већ међу последњим земљама уводи ову новину.

Велики скандал потреса Велику Британију. У периоду од седамдесетих до раних деведесетих година прошлог века, више од 30.000 људи, од којих је 3.000 умрло, примило је крв заражену вирусом ХИВ-а или хепатитисом Ц.
То је обелодањено у дуго чеканом извештају Брајана Лангстафа, објављеном у седам томова, у ком се још и наводи да је све то могло да буде избегнуто, али да су случај заташкале Национална здравствена служба и британска влада. До заражавања је дошло током експерименталног лечења пацијената, за које многи од њих нису ни знали да су заправо заморчићи.

Међу онима који су умрли од последица инфекције је и велики број деце.

Премијер Велике Британије Риши Сунак извинио се онима који су заражени и породицама жртава, а влада ће морати да плати одштету од скоро 13 милијарди долара. Новинарка Даница Илић каже за Н1 да кривица због овог скандала није само лекара и особља, већ свих влада од седамдесетих до деведесетих. Истиче да је СЗО још седамдесетих упозоравала Британију да не увози крв из земаља за које се зна да донаторе крви не проверавају, пре свега из САД, које узимају крв понекад од затвореника и интравенозних зависника. У САД су чак плаћали зависнике да дају крв, додаје. Међутим, како наводи Илић, Британија због мањка ипак увози ову крв. Такође, осамдесетих са појавом ХИВ, појављује се и технологија термички обрађене крви, али њу Британија не користи, већ међу последњим земљама уводи ову новину. Британија је и, према њеним речима, 18 месеци након што је био познат тест за хепатитис Ц тек почела да га користи. Подсећа и на случај деце у једној школи осамдесетих година која су била хемофиличари и над њима се примењивала нека експериментална метода. „Стодвадесет два ђака су примила заражену крв, преживело је само њих 30“, износи Илић шокантан податак.