Прочитај ми чланак

СВАЂА ИЗМЕЂУ ВУЧИЋА И РАМЕ: Договорена провокација или ново албанско понижење Србије

0

rama vucic47_v4 big
Премијер Србије Александар Вучић оштро одговорио албанском премијеру Едију Рами на изјаве о Комету, које је оценио провокацијом и инцидентом.

„Нећу никоме да дозволим да нас у Београду понижава, КиМ су били и остали део Србије и никада нису имали везе са Албанијом“, казао је Вучић пред Рамом.

Жао ми је због овог инцидента, због спомињања Косова, рекао је Вучић о говору који је одржао Рама у Палати Србија, након њиховог састанка. Додао је да ће, упркос томе, разговоре са албанским премијером наставити.

„Сушта реалност је да је став Србије да су Косово и Метохија део Србије, драго ми је да то могу да поновим пред господином Рамом“, рекао је премијер Србије додајући да му је жао што је албански премијер искористио ову прилику да спомиње независно Косово.

Премијер Вучић је рекао да је такво спомињање Косова провокација и да је изненађен понашањем свог колеге, који је ван протокола говорио о теми која није договорена.

Вучић је рекао да својом реакцијом показује српско гостопримство, као и да ће се увек радо одазвати позиву Тиране, али да ће и тамо говорити о томе да је Косово српско, што стоји и у Уставу наше земље.

Говорећи о односима са Тираном, премијер је казао да ће Србија урадити све од себе да потпише све важне споразуме са Албанијом. „Увек ћемо давати све од себе да развијамо добре, пријатељске односе… Надам се да ће Србија и Албанија наставити разговоре“, рекао је Вучић.

Након Вучићевих оштрих речи, премијер Рама је ословио Вучића именом.

Премијер Рама је увек добродошао у Србију и надам се да неће прочи 60 година до следеће посете албанских званичника Београду, додао је српски премијер.

Обраћања премијера Србије и Албаније Александра Вучића и Едија Раме уживо су преношена на РТС-у, али без превода са албанског језика, све до последњег новинарског питања.

Како преносе албански медији, Еди Рама је рекао да је реалност неумитна, а да је независност Косова Балкан учинила сигурнијим. Шта је навео у свом обраћању албански премијер прочитајте ОВДЕ.

Пре говора албанског премијера, који је трајао више од 15 минута, обратио се премијер Вучић.

Посета Едија Раме обележава нови почетак и напредак не само у односу две земље већ и напредак односа у целом региону, рекао је на самом почетку конференције за новинаре Александар Вучић.

Он је навео да разговори у четири ока нису били нимало лаки, али да је уверен да се заједнички проблеми могу решавати разговором. Вучић је навео да је поносан што се окреће нова страница у односима две земље и нагласио заједнички пут Србије и Албаније ка ЕУ.

Вучић је пренео да се са премијером Рамом договорио да грађани Србије и Албаније могу само са личним картама да путују у Албанију, и обрнуто у Србију, као и да ће Влада Србије данас о томе донети одлуку. Како је пренео, разговарано је о економској сарадњи и о томе да је потребно повећати трговинску размену, као и о могућностима инвестирања грађана Србије у Албанији.

Истрага о дрону на утакмици репрезентација Албаније и Србије је показала да је тај догађај планиран и нимало случајан, рекао је премијер Вучић. Подсетимо, ово је прва званична посета државника Албаније Београду након 68 година, када је у тадашњој Југославији у посети био албански председник Енвер Хоџа.

Serbia Albania
Шта је рекао Еди Рама

Премијер Албаније Еди Рама рекао је у Београду после разговора са српским премијером да је „Прешево мост и да је независност Косова неумитна реалност“.

Његов говор, много дужи од Вучићевог, није превођен у преносу на РТС-у, а изазвао је оштру реакцију српског премијера, који је рекао да је то провокација.

„О Косову имамо различите ставове, али реалност је једна и неупитна, како регионална, тако и Европска и мора се поштовати. Признање Косова од стране европских држава има велику важност“, рекао је Рама.

Како преносе албански медији, он је рекао да Албанија са задовољством „дочекује сваку нову перцепцију реалности од стране Србије“.

„Независност Косова је начинило Балкан сигурнијим. Ми ценимо и промовишемо дијалог Србије и Албаније и тај дијалог видимо као успех Европе. Имамо добру вољу за искрену сарадњу и наше искрено уверење је да наша деца не треба да испаштају због прошлости“, рекао је Рама, преносе „Балкан-веб“ и „Телеграфи“.

Он је рекао да верује да ће мир дати народима са ових простора снаге да забораве „приче из прошлости“, које су довеле до међусобног неповерења, као и да ће „нове генерације видети Прешево као стратешки важан мост између две земље које деле европску судбину“.

После тих речи, Вучић је рекао да је Косово увек било и јесте део Србије и да никакве везе нема са Албанијом, као и да неће дозволити да Србију неко понижава у Београду.

Такође, рекао је и да ће он говорити о томе да је Косово српско, када буде ишао у узвратну посету у Тирану.

Помињање Прешева долази у тренутку када је готово извесно да ће Рама други дан свог боравка у Србији провести у том граду на југу Србије, иако није у складу с дипломатским протоколима да премијер стране земље самоиницијативно посећује градове у другој држави.

(Б92, Фото Танјуг – Дарко Војиновић)