Прочитај ми чланак

„Нобел“ ближи Дачићу него Путину

0

nobel

Ако је судити по квотама које су кладионичари доделили кандидатима за Нобелову награду за мир, Ивица Дачић има веће шансе да прими ово признање него руски председник Владимир Путин!

У чије ће руке ове године отићи престижна, а због контроверзног одабира лауреата често оспоравана награда, биће познато за месец дана, али кладионице већ предвиђају ко има колике шансе да из трке изађе као победник.

По тим проценама, одлазећој шефици европске дипломатије Кетрин Ештон, уз коју су кандидовани Ивица Дачић и Хашим Тачи као преговарачки трио из Брисела, за победу се дају шансе један према 20. Дакле за један уложени евро, добитак би био 20 евра. Док, Путину, као и Анђелини Џоли, Међународној свемирској станици или Тонију Блеру букмејкери дају дупло мање шансе и квоту 1:50.

На врху листе је папа Фрања, а за петама му је гинеколог Денис Муквеге. Овај доктор је предложен због његових напора да побољша живот женама које су биле жртве сексуалног насиља у Африци и прошле јесени је био фаворит на кладионицама, али је трку изгубио од Организације за забрану хемијског оружја, којој је Норвешки комитет доделио признање. Боље котирани од баронице Ештон су Едвард Сноуден, Хелмут Кол, Бил Клинтон…

За овогодишње признање стигао је рекордан број номинација – 278, међу којима су 231 појединац и 47 организација. До сада је направљен ужи избор, а у Ослу ће се следећег месеца објавити име лауреата.

ДОБИТНИКУ 1,2 МИЛИОНА

Кетрин Ештон, Ивицу Дачића и Хашима Тачија најпре су за Нобелову награду за мир 2014. године предложили представници српског и албанског кокуса у америчком Конгресу, а своју номинацију за исту тројку послале су и социјалдемократе из Европског парламента због напора за нормализовање односа између „две земље“, који су створили могућност за дуготрајни мир и сарадњу. Износ награде је 1,2 милиона долара.

(Вечерње новости)