Прочитај ми чланак

Земљотрес у Таџикистану однео пет живота, руски војни објекти неоштећени

0

У земљотресу који је погодио север Таџикистана погинуло је пет особа, саопштила је шефица прес-центра Одељења за ванредне ситуације Умеда Јусуфи.

„Епицентар потреса који се догодио у 7.14 часова (по локалном времену) регистрован је на 165 километара североисточно од Душанбеа и на 21 километар источно од Раштинског округа. Магнитуда потреса у епицентру износила је шест степени, а у Душанбеу – три“, прецизирала је Јусуфи.
Према њеним речима, жртве земљотреса су становници Таџикабадског округа. Двоје малолетних лица из Раштинског округа је повређено и налазе се у болници.

Према прелиминарним информацијама, у два села је оштећено 19 кућа. На место догађаја је изашла комисија на челу са премијером републике.

Жариште земљотреса лоцирано је на дубини од 10 километара, јавља Европско-медитерански сеизмолошки центар.

Земљотрес није утицао на борбену готовост руских војних објеката у Таџикистану, саопштено је из руског Централног војног округа.

„Војска извршава задатке по плану, рушење или оштећење руских војних објеката није забележено“, истиче се у саопштењу.

Подсетимо, руски лидер Владимир Путин у мају је изјавио да Русија ради на јачању своје војне базе у Таџикистану. 201. војна база у тој земљи је највећи руски војни објекат ван њених граница. Смештена је у два града – Душанбеу и Бохтареу. Према споразуму, потписаном у октобру 2012. године, база ће се налазити у Таџикистану до 2042. године.