Прочитај ми чланак

Жели ли Русија нову војну базу на Медитерану

0

Заједничке војне вежбе Русије и Египта могле би бити увод за много већи план – да на египатској територији, недалеко од либијске границе, Москва добије и трећу војну базу на Медитерану, уз оне две које има у ратом потресеној Сирији, чији је будући „господар” још неизвестан.

(Фото: Спутник)

(Фото: Спутник)

Према писању руског листа „Известија”, Кремљ је то питање управо отворио у разговорима с египатским властима, које су у веома двосмисленим односима са Сједињеним Америчким Државама и њиховим главним муслиманским савезником на ширем Блиском истоку, Саудијском Арабијом.

Случајно или не, пре неколико дана је руско министарство одбране поручило да поморску базу у сиријском Тартусу – једину која јој је на Средоземљу била преостала након распада СССР-а – намерава задржати у трајном поседу.

О ваздушној бази која је по уласку руске војске у Сирији постављена у Хмејмиму, нешто јужније на обали, није се изјаснило.

Али, Русија је у Тартус недавно допремила још једну батерију противваздушног система С-300, јачајући и ширећи контролу над небом те земље и положај у приморју. У сиријске воде је послала још бродова, чиме се додатно учврстила на источном Медитерану.

Постављањем базе у Египту – ваздушне, судећи по изворима „Известија” – укотвила би се и у централном делу Средоземља, с добрим „погледом” на западну област тог мора.

 ОПШИРНИЈЕ У ШТАМПАНОМ И ДИГИТАЛНОМ ИЗДАЊУ