Прочитај ми чланак

Здрави млади људи умиру изненада и неочекивано од “МИСТЕРИОЗНОГ СИНДРОМА”

0

Људима млађим од 40 година се саветује да им се прегледа срце јер би потенцијално могли да буду у опасности од синдрома изненадне смрти одраслих.

Синдром, познат као САДС, био је фаталан за све људе, без обзира на то да ли воде здрав начин живота.

САДС је „кровни термин за описивање неочекиване смрти код младих људи“, рекао је Краљевски аустралијски колеџ лекара опште праксе, који се најчешће јавља код људи млађих од 40 година.

Термин се користи када обдукција не може да пронађе очигледан узрок смрти.

Фондација САДС са седиштем у САД саопштила је да преко половине од 4.000 годишњих САДС смрти деце, тинејџера или младих одраслих има један од два главна знака упозорења.

Ти знаци укључују породичну историју дијагнозе САДС-а или изненадну необјашњиву смрт члана породице, несвестицу или напад током вежбања, или када сте узбуђени или пренеражени, преноси news.com.au.

Прошле године 31-годишња жена, Кетрин Кин, умрла је у сну док је живела са двоје пријатеља у Даблину.

Њена мајка Margherita Cummins рекла је за Irish Mirror: „Сви су радили од куће, тако да нико није обраћао пажњу када Кетрин није сишла на доручак“.

Откривено је да је Кетрин Кин (на слици десно са својом мајком Маргеритом), 31, умрла у сну док је живела са двоје пријатеља у Даблину прошле године

„Послали су јој поруку у 11.20 и када није одговорила, проверили су њену собу и установили да је преминула”.

“Њена пријатељица је чула буку у њеној соби у 3.56 ујутро и верује да је тада умрла”.

Г-ђа Cummins је изјавила да је њена ћерка „ишла у теретану и ходала 10.000 корака сваки дан“.

„Теши ме што је отишла у сан и није осетила бол и захвална сам на томе. Увек сам се бринула за децу која се возе у колима, али нисам видела да ће до овога доћи. Никада нисам ни помислила да ћу у животу изгубити дете”.

Мелбурнски институт за срце и дијабетес Бакер развија први САДС регистар у земљи.

„Постоји отприлике 750 случајева годишње код људи млађих од 50 година у Викторији којима је срце изненада стало (срчани застој),“ рекао је портпарол.

“Од тога, за отприлике 100 младих људи годишње неће бити пронађен узрок чак ни након опсежних истрага као што је потпуна обдукција (феномен САДС-а)”.

Кардиолог и истраживач др Елизабет Парац рекла је: „Бејкеров регистар је био први у земљи и један од само неколико у свету који је комбиновао информације хитне помоћи, болнице и форензике“.

„Омогућава вам да видите људе који су имали срчани застој и ниједан узрок није пронађен“, рекла је др Парац.

Она верује да потенцијални недостатак свести о томе може бити последица чињенице да се „много тога дешава ван традиционалних медицинских окружења“.

„Већина ових догађаја САДС-а, 90 одсто, дешава се ван болнице – особа не успе да преживи – тако да се у ствари особље хитне помоћи и форензичари брину за већину ових пацијената“, рекла је др Парац.

„Мислим да чак и доктори то потцењују. Видимо само 10 посто оних који преживе и стигну до болнице. Ми сами видимо само врх леденог брега”.

За породицу и пријатеље жртава, САДС је ‘веома тежак ентитет за схватити’ јер је то ‘дијагноза ничега’, додала је др Парац.

Др Парац је рекла да из перспективе јавног здравља, борба против САДС-а „није тако лака, а многи у Аустралији се подвргавају генетском скринингу“ јер научницима још увек није 100 посто јасно „који гени узрокују ово“.

„Најбољи савет би био, ако сте и сами имали рођака у првом колену – родитеља, брата или сестру, дете – које је имало необјашњиву смрт, изузетно је препоручљиво да посетите кардиолога“, рекла је она.