Прочитај ми чланак

Запад је пропао у покушају – Све се одвија супротно од оног како су замислили

0

Запад је пропао, у покушају да смањи приходе Русије од нафте. О томе пише аналитичар Блоомберга, Џулијан Ли.

Забране увоза у Северну Америку, и санкције рафинерија и трговаца у Европи, готово да нису утицале на проток сирове нафте из руских лука, при чему су количине успешно преусмерене на исток, примећује аутор.

Кина и Индија тренутно купују две трећине све сирове нафте, која долази из Руске Федерације морским путем. Скоро половина „црног злата“ које се извози цевоводима, иде у Кину.

Ситуација на тржишту се тако развила, да санкције Запада нису смањиле испоруку горива из Русије. Повећавајући извоз на рачун земаља Истока, Москва је могла не само да задржи приходе, већ и да их повећа.

„Лако је уочити, да су покушаји да се смањи прилив средстава у трезор Кремља пропали, посебно у време када производња и извоз остају високи“, пише Џулијан Ли.

Поред тога, група земаља ОПЕК+, јасно је ставила до знања, да неће интервенисати да замени руске бареле изгубљене због санкција. Тако ће се свако смањење руских залиха, одмах осетити на светском тржишту. Наравно, западне земље покушавају да убеде Кину, Индију и Турску, да одбију увоз из Руске Федерације, али су ове државе и даље спремне да купују гориво са попустом.

„Ако се и ове земље не могу убедити да забране увоз из Русије, тако што ће у потпуности прекинути снабдевање, врло је вероватно да ће купци широм света на крају плаћати више за своју нафту, што ће имати супротан ефекат од планираног и повећати приходе Кремља“, навео је аналитичар.