• Почетна
  • СВЕТ
  • ТУРСКА ПРЕД ГРАЂАНСКИМ РАТОМ – петоро убијено у бомбашком нападу
Прочитај ми чланак

ТУРСКА ПРЕД ГРАЂАНСКИМ РАТОМ – петоро убијено у бомбашком нападу

0
© AP Photo/ Emrah Gurel

© AP Photo/ Emrah Gurel

Курдски побуњеници активирали су аутомобил-бомбу испред полицијске станице у Чинару на југоистоку Турске, а потом су зграду полиције напали ракетним бацачима и ватреним оружјем, усмртивши пет особа међу којима има и цивила и ранивши још 39 саопштила је данас Канцеларија градоначелника тог града.

Напад је изведен касно синоћ на полицијску станицу и полицијске станове у том комплексу, у граду који се налази у покрајини Дијарбакир насељеној претежно Курдима, преноси АП.

Због снажне експлозије услед детонације срушила се кућа која се налазила поред полицијске станице.

Две особе су убијене у полицијској станици, а три унутар срушене куће.

Истовремено, изведен је и напад на полицијску станицу у граду Миђат, у покрајини Мардин, јавила је државна агенција Анадолија, док података о жртвама нема.

Напади су изведени дан након што је бомбаш-самоубица детонирао бомбу у главном туристичком кварту у Цариграду, убивши десет Немаца, а турски званичници тврде да је нападач повезан са ДАЕШ-ом (такозваном Исламском државом).

Сукоби између турских безбедносних снага и побуњеника Курдистанске радничке партије (ПКК) поново су се разбуктали у јулу, чиме је прекинут крхки мировни процес.

Власти су од тада увеле продужени полицијски час у немирним предграђима и мањим местима у југоисточном региону земље насељеном претежно Курдима, док се безбедносне снаге боре против курдских екстремиста који су повезани са ПКК.

Групе за заштиту људских права упозоравају да су те операције довеле до више од стотину мртвих цивила и хиљада расељених.

У сукобима између државних снага и ПКК убијено је десетине хиљада људи од 1984, а ту групу Турска и њени западни савезници сматрају терористичком организацијом, подсећа америчка агенција.

Извор: rs.sputniknews