Прочитај ми чланак

Све о Кинеској вежби потпуног окружења у пуној борбеној готовости на Тајван

0

Како је навела Источна команда Оружаних снага НР Кине, вежбе ће бити спроведене у Тајванском мореузу, на северу, истоку и југу од острва Тајван, као и у областима код острва Кинмен, Мацу, Вућу и Донгјин

Ратна морнарица НР Кине покренула је војне вежбе у околини Тајвана, са намером да казни „сепаратистичке радње тајванских сецесиониста“ и пошаље „упозорење страним страним силама које се мешају у ово питање“, и то свега четири дана након инаугурације новог председника острва Тајван Лај Чинг-теа.

Осмишљене тако да опколе Тајван и са источне и са западне стране, вежбе ће показати способност кинеске војске да изврши ударе по острву са свих праваца и стави острво у потпуно окружење.

Како је навела Источна команда Оружаних снага НР Кине, вежбе ће бити спроведене у Тајванском мореузу, на северу, истоку и југу од острва Тајван, као и у областима код острва Кинмен, Мацу, Вућу и Донгјин.

Портпарол овог дела кинеске војске Ли Си најавио је и да ће у вежбама под кодним називом „Заједнички мач 2024А“ учествовати копнене, ваздухопловне, поморске и ракетне снаге, те да ће догађај трајати два дана.

Главни фокус здружених вежби биће на вазудхопловним и поморским патролама у пуној борбеној готовости, заједничком преузимању потпуне контроле на бојном пољу и извођењу заједничких прецизних напада по кључним циљевима, саопштио је Ли Си.

Разлог за овако обимне вежбе је, према „Глобал тајмсу“, инаугурациони говор новог председника острва Тајван, током ког је пропагирана независност Тајвана, тј. сецесија, подстицана конфронтација и непријатељство између Кине и Тајвана, и изражена намера да се у „остваривању независности тајванске власти ослоне на спољашње факторе и силу“.

У разговору за поменути кинески лист, Тонг Жен истраживач са Академије војних наука Оружаних снага НР Кине, изнела је нешто детаљнији план о овим вежбама око Тајвана и његових периферних острва.

„Што се периферних острва тиче, вежбе ће покрити Кинмен, Мацу, Вућу и Донгјин, док ће патроле за борбену узбуну окружити Тајван бродовима и авионима који ће надлетати простор надомак самих обала и тиме ефективно вршити притисак на тзв. одбрамбени простор острва“, навела је Тонг.

Истовремено, поред вежби кинеске војске, Обалска стража источне кинеске провинције Фуђен у четвртак је покренула свеобухватну вежбу спровођења закона у водама око острва Вућу и Донгјин са циљем да тестира заједничку патролу, снаге за брзо реаговање и способност реаговања у ванредним ситуацијама, што је најавио портпарол Обалске страже Кине Ган Ју.

„Ово је први пут да су бродови обалске страже упловили у воде око Вућуа и Донгјина“, истиче Тонг Жен и наводи да је због тога овим вежбама уништена идеја о тзв. „забрањеним водама“, које је наметнуло острво Тајван.

Док се са на западној страни Тајвана главне активности изводе у водама око поменута два поменута мања острва, Тонг је навела да су на источној страни здружене снаге организоване за извођење симулација јуришних напада на мору и копну, чиме се показује да је кинеска војска способна да нападне острво са свих праваца без остављања „слепих тачки“.

Према њеним речима, ове вежбе обухватају радње уништавања, заробљавања и блокирања.

„Уништавање значи уклањање и паралисање подршке снагама ‘тајванске независности’, симулирањем удара на главне војне и политичке циљеве на северном делу острва, уз истовремено дејство система за извиђање, рано упозоравање и комуникацију кинеске војске“, наводи она.

Други корак – заробљавање, сматра Тонг, означава циљање и дејство по војним базама тајванских снага, пошто ће Војска НР Кине затворити поморске пролазе и заробити тајванску ратну морнарицу у њеним лукама.

Блокирање подразумева пресецање логистичке помоћи која долази од споља, док кинеска војска изводи симулиране нападе у мору и ваздушном простору близу поморских путева у близини Хуалијена, чиме ће показати способност преузимања власти и контроле над острвом“, закључује она. 

Према писању „Глобал тајмса“, име вежбе „Заједнички мач 2024А, тачније ознака „А“ на крају назива указује на то да постоји могућност да ће бити одржано још вежби са ознакама „Б“, „Ц“ итд.

Непосредно након покретања вежби, Источна команда кинеске војске објавила је низ тематских постера са ознаком „Прекомореуска смртносност“ (Cross-Straits Lethality), на којима је приказано различито наоружање укључујући стелт ловце Ј-20, вишенаменске борбене авионе Ј-16, ракетне разараче класе „тип 052д“, десантне бродове класе „тип 071“, балистичку ракету кратког домета ДФ-16А и модуларне вишецевне ракетне лансере дугог домета.

Како је за кинески лист навео војни експерт, који је желео да остане анониман, у питању је стандардно наоружање и опрема „неопходно за решавање тајванског питања“.

„У ваздуху, Ј-20 може искористити своје стелт способности и пробити се кроз непријатељску ПВО, док Ј-16 може дејствовати огромном количином наоружања по копненим циљевима. На мору, разарачи „тип 052д“ могу преузети контролу и блокирати поморске приступе острву, док бродови класе „тип 071″ могу превозити тешко опремљене десантне трупе преко мореуза. На крају, уз помоћ ДФ-16А се може дејствовати по кључним војним и политичким циљевима, док би модуларни вишецевни ракетни лансери обезбедили ватрену надмоћ“, сматра неименовани војни експерт.