Прочитај ми чланак

Сједињеним Државама се може догодити да пропадну као Римска империја

0

СЈЕДИЊЕНЕ Државе би могле да понове судбину Римског царства и других великих сила ако не реше своје унутрашње проблеме, упозорио је америчку либералну врхушку The Washington Post.

 Његов колумниста Дејвид Игнатијус је прокоментарисао студију аналитичког центра RAND Corporation (у Русији је на листи непожељних страних структура) чији наручилац је Пентагон.

           Сама студија се бавила историјским процесима који су довели до пада великих Римског и Отоманског царства и Совјетског Савеза. А указала је да су све империје пале због унутрашњих проблема који су их довели до политичке нестабилности, економскох пропадања и социјалних немира.

           Игнатиус је упозорио да се и данашње САД суочавају са тим проблемима:

           „Имајте на уму Хабзбуршку Шпанију, Римско, Османско и Аустро-Угарско царство, као и Совјетски Савез. Када су те велике силе изгубиле позиције супериорности или лидерства због унутрашњих фактора, ретко су успевале да преокрену трендове“.

           Игњатијус процењује да САД и још имају шансу да преокрену своје неповољне трендове и задрже статус велике силе. Међутим, упозорио је да Американци – да би то урадили – морају да се удруже, да решавају проблеме и пронађу нове политичке лидере који могу да уједине земљу.

           Раније је Такер Карлсон, амерички новаинар који је направио мега-интервју са Владимиром Путином, такође упозорио да би САД могле да се суочи са судбином Римског царства.

            За разлику од либерала Игнатиуса, указао је да је један од кључних разлога пропасти древног Рима био масовни улазак „варвара“ у његове легије.