Прочитај ми чланак

Шеф НАТО-а: Припремите се за лоше вести из Украјине

0

Треба се припремити за лоше вести из Украјине, сматра генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг у интервјуу за телевизију „АРД“.

Одговарајући на питање да ли страхује да ће се ситуација у Украјини у будућности погоршати, Столтенберг је рекао да се ратови развијају постепено.

„Али морамо подржавати Украјину и у добрим и у лошим временима“, рекао је он.

Према његовим речима, кључно је повећање производње муниције.

Истовремено је признао да земље НАТО-а нису успеле да задовоље повећану потражњу за њом.

Украјина се налази у „критичној ситуацији“, оценио је Столтенберг, али није одговорио на питање како команда у Кијеву треба да поступи у таквој ситуацији.

„Оставићу доношење ових тешких оперативних одлука Украјинцима и војсковођама“, рекао је Столтенберг.

Он је истакао да је један од проблема који треба да се реши – расцепканост европске одбрамбене индустрије и додао да се ради о сопственим интересима и радним местима у индустрији.

Као пример, генерални секретар НАТО-а је навео производњу муниције којој се тренутно посвећује посебна пажња због велике потребе Украјине. Према његовим речима, важно је да се не дозволи да повећана потражња доведе само до поскупљења.

Говорећи о ситуацији на фронту, Столтенберг је констатовао да у протеклих неколико месеци није било значајнијег помака. Он није желео да прогнозира даљи развој догађаја.

„Ратови су сами по себи непредвидиви. Али знамо да што више будемо подржавали Украјину, то ће се рат брже завршити“, закључио је Столтенберг.

Раније су министар иностраних послова ЕУ и министар одбране ЕУ усагласили на политичком нивоу план да се Украјини до марта 2024. године испоручи милион муниције. Високи представник ЕУ је почетком новембра рекао да су земље ЕУ до сада украјинској војсци предале само 300.000 граната. Министар одбране Немачке Борис Писториус је, такође, признао да Европска унија неће у року успети да испуни обећање дато Кијеву.