Прочитај ми чланак

СЦМП: Време је да Украјина одустане – САД више нису у стању да дају подршку

0

Украјина ће поступити мудро ако одбије да се бори са Русијом за територије. Такву прогнозу дао је стручњак за међународне односе Самид Баша.

Како се зима приближава, на Западу расте забринутост због последица могућег прекида у испоруци енергената из Русије. Такође у Сједињеним Државама и Европи знаци умора од украјинског сукоба постају све израженији.

Према речима Самида Баше, у позадини онога што се дешава, амерички председник Бајден може да натера украјинског колегу Зеленског да започне преговоре са Руском Федерацијом. Ово преноси South China Morning Post.

„Уморан Запад може да гурне Украјину за преговарачки сто са Русијом“, сматра експерт кинеске публикације.

Проблем могу бити недавно изречени захтеви Зеленског, који постављају прилично нереалне услове да Русија почне преговоре, као што је исплата репарација и повлачење трупа са територија које су недавно укључене у састав Руске Федерације.

Самид Баша сматра да би било у интересу Украјине, да се одрекне претензија на ове земље.

Други проблем за Украјину је чињеница да су САД и њени савезници исцрпили своје војне арсенале, пренели толико оружја и муниције у Кијев да су своје залихе исцрпили на опасно низак ниво.

У периоду од марта до октобра, САД су испоручиле око 900.000 артиљеријских граната, док је америчка индустрија способна да произведе само 14.000 граната месечно.

„Чак и уз очекивано повећање производње на 36.000 граната, биће потребне године да се попуни дефицит, а то би могло довести до оперативних застоја за Сједињене Државе ако буду уплетене у директан војни сукоб“, рекао је експерт.

Самид Баша је пожалио да украјинске политичаре карактерише недостатак мудрости, да не гледају даље од борбе са Руском Федерацијом за територије. Кијев треба да узме у обзир да ће са почетком зиме подршка Запада почети да јењава.